België in afwachting van vrijlating Martin
BRUSSEL (ANP) – België houdt de adem in. Hoogst waarschijnlijk komt Michelle Martin, de ex van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, dinsdag vrij. Martin, die werd veroordeeld tot 30 jaar cel voor haar rol in de ontvoering en verkrachting van zes en dood van vier meisjes, kan vervroegd vrijkomen omdat dit in België mogelijk is na het uitzitten van een derde van de straf. De ex van Dutroux zit nu 16 jaar vast.
In Brussel dient in de ochtend bij het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, het hoger beroep tegen de vervroegde vrijlating van Martin. Het hof, dat zich alleen buigt over procedurefouten, komt waarschijnlijk in de middag al met een besluit (arrest). Zijn er geen vormfouten, dan is de vrijlating van Martin definitief een feit. Zij zal dan waarschijnlijk in de loop van de dag worden overgebracht naar het clarissenklooster in Malonne, vlak bij Namen.
Daar maakt men zich op voor protesten en mogelijk rellen. De zaak Dutroux, die België al in 1996 op zijn grondvesten deed beven, schokt opnieuw de natie.
Dutroux en Martin liepen in 1996 tegen de lamp toen de zoektocht naar twee verdwenen meisjes naar het tweetal leidde. Sabine en Laetitia werden levend teruggevonden in een geheime kamer in een van Dutroux’ huizen. Enkele dagen na hun arrestaties bleken Dutroux en Martin ook verantwoordelijk voor de ontvoering, verkrachting en dood van An, Eefje, Melissa en Julie.
De ouders van deze meisjes uitten felle kritiek op het politieonderzoek naar de verdwijning van hun kinderen. Zeker toen bleek dat de dood van twee meisjes mogelijk voorkomen had kunnen worden. Bij huiszoekingen door de politie was hulpgeroep gehoord. Bovendien had de politie homevideo’s van Dutroux waarop te zien was hoe hij de geheime kamers maakte. Een golf van ontzetting ging door België.
Ook anno 2012 zijn Vlamingen en Walen eensgezind in hun ongeloof dat Martin vrij kan komen en in hun woede tegen justitie. Protesten in Malonne en Brussel, vaak aangevoerd door nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux, brachten duizenden op de been.
De betogingen lijken echter niet te hebben voorkomen dat Martin vervroegd vrijkomt. De clarissen, die afgelopen weken flink onder druk zijn gezet, trokken hun beslissing om Martin onderdak te bieden niet in. Wel lijkt het erop dat de politiek onder druk van de betogingen, vaart gaat maken met het herzien van onder meer de procedures voor de voorwaardelijke vrijlating.