Nederlands gezin oud, ouder, oudst
NIEUWE-TONGE – Nederlandse families gooien hoge ogen als oudste gezin ter wereld. De familie Terlouw komt samen op 861 jaar, de familie Struik op liefst 941 jaar. „Dankbaarheid overheerst.”
Het blijft een aardige, maar ook weinigzeggende bezigheid. Tel de leeftijden van de nog in leven zijnde kinderen in een gezin op en verbaas je over de uitkomst.
Recordhouder is volgens het Guinness Book of Records een Italiaanse familie uit Perdasdefogu op Sardinië. Opgeteld zijn de broers en zussen 818 jaar oud. De negen kleinere broertjes en zusjes van Consolata (105) variëren van 78 tot 99 jaar.
Een krantenartikeltje over dit ‘wereldnieuws’ brengt de pennen van RD-lezers in beweging: het record is helemaal geen record. „Ik kom uit een gezin van twaalf”, vertelt Jos Terlouw (68) uit Aalsmeer, de negende op rij. „Samen zijn wij 861 jaar.”
Terlouw reageert voor de aardigheid. „We hebben al die jaren van onze Schepper gekregen, hebben geen enkel gevoel van trots. Het is geen prestatie, geen olympisch record. Dankbaarheid voert de boventoon.”
De Terlouws –oorspronkelijk christelijk gereformeerd in Hoofddorp– zijn over het land uitgezwermd. „De een is PKN, een ander evangelisch. Maar het is een zegen dat ze allemaal nog bij het geloof zijn. De kern is dat je een lijn naar boven hebt.”
De familie Van de Bospoort uit Ede komt gezamenlijk op 939 jaar. Vader Van de Bospoort kreeg zes kinderen met zijn eerste vrouw en –na haar overlijden– negen kinderen met haar zus, zijn tweede vrouw. Eén kind is overleden. „Als we er over vijf jaar allemaal nog zijn, tellen we samen meer dan 1000 jaar.”
De familie Struik telt samen 941 jaar, stelt J. G. van Alphen (70) uit Nieuwe-Tonge over haar ooms en tantes. De familie van moeders kant telt drie negentigers, vijf tachtigers en drie zeventigers. Vier andere broers en twee zussen zijn overleden.
Ook Van Alphen klom in de pen toen ze over het ‘wereldrecord’ las. „Dit kan ik niet over mijn kant laten gaan. Dit moet rechtgezet.” Ook bij haar overheerst dankbaarheid. „Het moet je gegeven worden, daar kun je zelf niets aan doen.”
De leefomstandigheden werken wel mee. „Ze hadden het vroeger thuis niet breed. Ze moesten hard werken, ze zijn niet overvoerd. Zulke mensen blijven het langst gezond.”
Moet het Guinness Book of Records het wereldrecord uit Italië aanpassen? Terlouw heeft „geen behoefte” aan vermelding. Van Alpen weet het zo net nog niet van haar ooms en tantes. „Ik ga het navragen.”