CPB: Partijen scoren pas op langere termijn
DEN HAAG (ANP) – De plannen van politieke partijen hebben pas op langere termijn een positief effect op de economie. Alleen de PVV slaagt erin tijdens de komende kabinetsperiode goede resultaten te boeken bij de economische groei en de afname van de werkloosheid. Maar omdat die partij geen structurele maatregelen neemt in onder meer de zorg, op de woningmarkt en in de sociale zekerheid, loopt de economie op langere termijn schade op door de PVV-plannen.
Maandag presenteerden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving hun berekeningen van de effecten van 2468 maatregelen van tien verkiezingsprogramma’s, onder meer op terreinen als economische groei, werkgelegenheid, koopkracht en duurzaamheid. Het cijfermateriaal zal tot aan de verkiezingen veelvuldig in debatten gebruikt worden om de concurrentie in een kwaad daglicht te stellen.
Het leidde maandag tot manmoedige pogingen van partijen om de voor hen gunstige scores uit te venten. Een „reuze trotse” Wilders zei dat het land nu in een crisis verkeert en „mensen zitten niet te wachten op verbeteringen in 2040”. Fractieleider Stef Blok van de VVD zei dat het begrotingstekort bij zijn partij structureel wel op nul uitkomt. SP-leider Emile Roemer zei dat zijn programma duidelijk maakt dat het wel degelijk mogelijk is „om sociaal en eerlijk uit deze crisis te komen”.
Bij de PVV is er een positief effect op de economische groei, ten opzichte van de huidige verwachtingen, van 0,7 procent in 2017. Bij de andere partijen is een negatief effect te zien. Bij de PvdA is dat het grootst met 2,3 procent.
Op de lange termijn pakt het PVV-programma negatief uit voor de werkgelegenheid. Dat geldt ook voor dat van de PvdA en de SP. Bij de laatste partij gaan honderdduizenden banen verloren. Met name de belastingmaatregelen van VVD, CDA en GroenLinks leiden in de periode tot 2040 tot groei van de werkgelegenheid. De SP boekt hier de slechtste resultaten. Volgens CPB-directeur Coen Teulings is het verschil tussen VVD en SP in 2040 een half miljoen banen.
De koopkracht verbetert het meest door de plannen van de SP. Bij het CDA is sprake van een daling van de koopkracht met 3,25 procent. Door de VVD-plannen blijven uitkeringsgerechtigden 6,25 procent achter bij werkenden. Ouderen zitten met hun koopkracht het best bij onder meer CDA en PvdA, het slechtst bij GroenLinks.
De VVD zorgt voor de grootste daling van het overheidstekort, met 16 miljard euro. Alle partijen brengen het begrotingstekort terug, maar bij geen van alle is het weg in 2017.