Asielzoekers zetten kamp op bij gemeentehuis
VLAGTWEDDE (ANP) – Een groep van ongeveer 20 uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers heeft achter het gemeentehuis van het Groningse Vlagtwedde een tentenkamp opgezet. Daarmee protesteren zij opnieuw tegen het Nederlandse asielbeleid.
De gemeente heeft de Irakezen gezegd dat ze er ruim 2 weken mogen blijven, zegt een woordvoerster van Vlagtwedde maandag. Vlagtwedde en het asielzoekerscentrum in Ter Apel, dat behoort tot de gemeente Vlagtwedde, zijn al maanden het decor van actievoerende asielzoekers, vooral Irakezen en Somaliërs. Zij zijn uitgeprocedeerd en mogen niet in Nederland blijven, maar zeggen dat ze niet terug kunnen naar hun eigen land.
De Irakezen dienden deze keer een officieel verzoek voor een tentenkamp. De gemeente kan dat niet weigeren in verband met de Wet openbare manifestaties, legt de woordvoerster van Vlagtwedde uit. Wel heeft de gemeente de groep een aantal voorwaarden en beperkingen opgelegd.
Zo mogen er ’s nachts niet meer dan 60 vluchtelingen in het kamp verblijven, moeten ze het terrein schoonhouden en moet de groep op 14 september het kamp opbreken. De gemeente zal tot die datum zorgen voor water, elektriciteit en toiletvoorzieningen.
Onder de demonstranten zijn enkele asielzoekers die vrijdag ook betrokken waren bij een actie bij het azc in Ter Apel, die door de politie werd beëindigd. De meeste actievoerders die toen zijn aangehouden, zitten weer in de opvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Waar de nieuwe demonstranten vandaan komen, is nog niet duidelijk.
In mei bivakkeerden honderden uitgeprocedeerde asielzoekers, de meesten uit Irak en Somalië, in een groot tentenkamp voor het azc in Ter Apel. Dat kamp werd na 3 weken op last van burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde door de politie ontruimd. Sindsdien geldt bij het azc een kampeerverbod.