Christenvervolging

„Pers, stel ook blasfemiewet in Pakistan ter discussie”

ISLAMABAD – De 11-jarige Rimsha, het Pakistaanse meisje met het Syndroom van Down dat de Koran zou hebben ontheiligd, is wereldnieuws. De pers reageerde ontzet, maar toch ontbreekt één aspect in het nieuws: „De belangrijkste vraag is waarom niemand de legitimiteit van de wet op godslastering ter discussie stelt.”

Kerkredactie
24 August 2012 17:48Gewijzigd op 14 November 2020 22:49
Het huis waar het 11-jarige meisje Rimsha tot voor kort bleef. Foto EPA
Het huis waar het 11-jarige meisje Rimsha tot voor kort bleef. Foto EPA

Dat maakte Nasir Saeed, directeur van de christelijke Pakistaanse mensenrechtenorganisatie Claas, vrijdag bekend.

De beschuldiging van godslastering luidt vaak hetzelfde: ontheiliging van de Koran, vaak door het verbranden van (pagina’s van) het heilige boek. Extremistische moslims straffen met harde hand. Geweld, arrestaties, opsluiting en doodstraf zijn in Pakistan het gevolg van overtreding van de blasfemiewet. Dat is niet goed te keuren, vindt Saeed. Niet bij kinderen, niet bij gehandicapten en ook niet bij geestelijk gezonde volwassenen.

Blasfemie

De wet op godslastering is een gevaar voor niet-islamitische minderheden in het land. Ook moslims zijn hun leven niet zeker. Een moslim werd in juli levend verbrand door een woedende menigte. Saillant detail: hij had naar verluid geestelijke beperkingen, net als het 11-jarige christelijke meisje Rimsha.

Saeed schaamt zich voor Pakistan. „Waarom werd zelfs Rimsha gearresteerd? Hebben we onze menselijkheid zo verloren dat we niet eens een persoon met verminderde geestelijke vermogens kunnen onderscheiden van hen die geestelijk kerngezond zijn? Is het niet duidelijk dat dit een meisje is dat beschermd en verzorgd moet worden door de staat en een goede behandeling moet krijgen?”

Onderzoek

De wet op godslastering schiet haar doel voorbij, vindt Saeed. De gebeurtenissen rond Rimsha zijn daarvan voor hem het overtuigende bewijs. „Haar arrestatie toont maar al te duidelijk aan in welke mate de wet op godslastering is veranderd in een gewelddadig instrument voor extremisten om hun invloed in de samenleving te vergroten en het leven van onschuldige mensen te ruïneren.” Zolang politie en rechters niets doen en wegkijken, versterken ze het gelijk van extremisten, stelt de directeur van Claas.

Het gaat volgens de mensenrechtenorganisatie niet om de vraag of het meisje werkelijk de Koran heeft ontheiligd. De wet zelf is het probleem: „De vage formulering en de manier waarop onschuldige mensen worden aangeklaagd en berecht op basis van zeer valse claims en weinig bewijs.”

President Asif Ali Zardari heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen rond Rimsha. Terecht, aldus Saeed, maar hij vraagt zich af of de president genoeg lef heeft om het onderzoek op de wet zelf te richten. Extremisten hebben dat altijd gedwarsboomd, stelt Saeed. Hij wijst op de moord op gouverneur Salman Taseer en minister Shahbaz Bhatti vorig jaar. Politica Sherry Rehman diende een wetsvoorstel in voor hervorming van de blasfemiewet. Dat leverde haar doodsbedreigingen op en haar eigen politieke partij PPP zette haar onder druk het voorstel in te trekken.

„Het kenmerk van een fatsoenlijke samenleving is dat religies en religieuze overtuigingen met respect worden behandeld. Niemand zou dat betwisten. Maar de blasfemiewet gaat veel verder dan wat redelijk is. In plaats van bescherming van de waardigheid van religie is de wet uitgegroeid tot een vernietigende kracht vanwege de herhaaldelijk onjuiste toepassing ervan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer