Rode borden op Wall Street
NEW YORK (ANP/RTR) – In New York kleurden de koersenborden van de Amerikaanse effectenbeurzen donderdag, ook bij het slot, rood. Zwakke macrocijfers uit China en de eurozone wegen op het sentiment. De hoop dat de Amerikaanse centrale banken spoedig met een nieuwe steunronde zullen komen, vervaagde.
De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent (115,30 punten) lager op 13.057,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent (11,41 punten) tot 1402,08 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent (20,27 punten) tot 3053,40 punten.
De economische bedrijvigheid in de eurolanden bleek deze maand opnieuw te zijn gedaald. Dit wakkerde de vrees aan voor een nieuwe recessie in de eurozone. Bovendien bleek de Chinese industrie in augustus afgezwakt tot het laagste niveau in 9 maanden tijd.
Uit eigen land kwam een aantal gemengde cijfers. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg onverwachts, terwijl het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met 3,6 procent steeg in juli. Dat is gelijk aan de stijging in april, toen het op een 2-jarig hoogtepunt kwam.
Woensdag bleek uit de notulen van de meest recente rentevergadering van de Federal Reserve dat het steunmaatregelen overweegt als er geen aanzienlijke verbetering van de economie optreedt. Een lid van het stelsel van centrale banken merkte donderdag echter op dat de notulen „een beetje oudbakken” zijn, omdat de cijfers over de Amerikaanse economie de afgelopen weken wat zijn verbeterd.
Hewlett-Packard zakte ruim 8 procent. De Amerikaanse computerfabrikant leed in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 8,9 miljard dollar (7,1 miljard euro). Het bedrijf nam een buitengewone last van 10,8 miljard dollar voor afschrijvingen op activiteiten en voor reorganisaties. Ook verlaagde het bedrijf zijn verwachtingen voor het hele jaar, vanwege zorgen over de afnemende vraag naar pc’s.
Ook concurrent Dell werd meegesleurd en verloor donderdag 3,8 procent, nadat de computermaker woensdag ook al ruim 5 procent moest inleveren na een verlaging van de eigen winstverwachting.
De euro noteerde een stand van 1,2560 dollar, ten opzichte van 1,2575 dollar ten tijde van het Europese beursslot. De Amerikaanse olieprijs noteerde 1,2 procent lager op 96,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper tot 114,80 dollar per vat.