Religie minder van belang voor Zwitsers
LAUSANNE – Religie wordt steeds minder belangrijk voor Zwitsers, zelfs voor trouwe rooms-katholieken en protestanten.
Dat blijkt uit een studie onder leiding van socioloog Jörg Stolz aan de universiteit van Lausanne. De website www.swissinfo.ch berichtte daar recent over.
De wetenschappers deden vijf jaar onderzoek naar religie in de maatschappij. Uit de resultaten blijkt dat de gevestigde kerken leden verliezen, maar ook dat leden die blijven hooguit een oppervlakkige band met de kerk hebben.
Meer dan 60 procent van de bevolking distantieert zich van de kerk, vertelt Stolz. „Het is een groep die zegt: „Ik ben katholiek, maar…”, of „Ik ben protestant, maar…” Er is altijd een „maar”, waarmee mensen willen zeggen dat ze niet praktiserend gelovig zijn of dat geloof niet het belangrijkste in hun leven is.”
Deze groep wil zich echter ook geen atheïst noemen, zegt Stolz. „Ze geloven in een hogere macht, maar zijn er nog niet uit wat dat is. Dat zie je veel, niet alleen in Zwitserland, maar ook in andere westerse landen.”
Ondanks hun terughoudendheid ten opzichte van religie schatten veel Zwitsers het sociale en culturele belang van traditionele kerken hoog in. Ze zijn sceptisch over het seculiere doel van volledige scheiding van kerk en staat. Veel overheidsinstellingen die vroeger een religieus karakter hadden, zoals verzorgingshuizen, scholen en lerarenopleidingen, worden in toenemende mate seculier, blijkt echter uit het onderzoek.
Het aantal Zwitsers dat lid is van een kerk en regelmatig een kerkdienst bezoekt, neemt af. Het gaat om 15 procent van de protestanten en 23 procenten van de rooms-katholieken.
Volgens Stolz zet de trend dat mensen de gevestigde kerken verlaten door. „Elke nieuwe generatie is minder religieus dan de oude, dus ik ben er zeker van: het einde is nog niet in zicht.”
Lees ook: Zwitserland nooit zuiver gereformeerd geweest