Economie

Verzekeraars: Deeltijdpensioen in levensloopregeling

De levensloopregeling kan een stap in de goede richting zijn om werknemers ook op hoge leeftijd aan de slag te houden, mits daarin de mogelijkheid van deeltijdpensioen is opgenomen.

ANP
9 September 2003 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Dat is het standpunt van het Verbond van Verzekeraars, dat maandag naar het kabinet is gestuurd.

Het deeltijdpensioen is volgens de verzekeraars „een succesvolle manier om de onvruchtbare en kostbare tweedeling óf je werkt, óf je bent uitgerangeerd” op te heffen.

Dat ouderen langer doorwerken, is nog lang geen gemeengoed, aldus de verzekeraars. „Er zal veel meer nodig zijn om de noodzakelijke cultuuromslag te maken.”

Met een levensloopregeling kunnen werknemers individueel sparen voor allerlei soorten verlof, waaronder bijvoorbeeld zorgverlof, ouderschapsverlof of studieverlof. Het kabinet wil de fiscale voordelen van het vroegpensioen afschaffen, zonder dat daar een alternatief voor is.

Maar volgens de verzekeraars kan de levensloopregeling met daarin de mogelijkheid voor deeltijdpensioen een alternatief vormen. De verwachting van de overheid dat burgers straks gewoon op volle kracht door kunnen blijven werken tot ze 65 zijn, is in de ogen van de verzekeraars kortzichtig.

Veel mensen willen best langer doorwerken als ze in de aanloop naar hun pensioen maar wat gas terug kunnen nemen, stellen de verzekeraars. Daar moeten ze dan wel op tijd voorzieningen voor kunnen treffen. Dat kan als het deeltijdpensioen in de levensloopregeling wordt ingebed, zo menen de verzekeraars.

Het bedrag van 200 miljoen euro dat het kabinet voor de levensloopregeling in de boeken heeft gezet, noemen ze echter te krap, zonder aan te geven hoe groot het bedrag wel zou moeten zijn. De bedragen die een werknemer opzijzet voor zijn levensloopregeling moeten fiscaal aftrekbaar zijn.

De overheid moet dit sparen stimuleren, menen de verzekeraars. Die financiële ondersteuning betaalt zich later terug in zowel een hoger aantal mensen op de arbeidsmarkt als in een lagere instroom in sociale vangnetten als arbeidsongeschiktheidsregelingen en bijstand.

Ook het spaarloon moet een werknemer volgens de verzekeraars kunnen inzetten voor de levensloopregeling. Het kabinet moet volgens hen een streep halen door de verplichte keuze voor de burgers voor óf de spaarloon- óf de levensloopregeling. De verzekeraars vrezen dat het levensloopsparen anders geen kans krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer