Economie

„Pensioengeld gebruiken voor hypotheken”

DEN HAAG – Pensioenfondsen moeten op grote schaal de hypotheken van banken kopen, zodat die weer geld kunnen uitlenen aan bedrijven en de economie een oppepper krijgt. De werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland schrijven dat in een woensdag gepubliceerde beleidsagenda voor de volgende regeerperiode.

Redactie economie
22 August 2012 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 22:47
Foto ANP
Foto ANP

Ze wijzen erop dat banken in Nederland voor honderden miljarden euro’s aan hypotheken hebben uitstaan. Als pensioenfondsen deze hypotheken overnemen, drukken die niet langer op de balans en krijgen banken meer lucht. Voor de pensioenfondsen zouden beleggingen in hypotheken minder risicovol zijn dan wanneer ze hun geld steken in Zuid-Europese staatsobligaties. Ook de woningmarkt zou van deze aanpak profiteren. De nieuwe minister van Financiën moet gaan overleggen met banken en pensioensector over een uitwerking hiervan, aldus de werkgevers.

In de notitie hameren de werkgeversorganisaties op het belang van Europa voor Nederland als handelsland. De eurozone mag niet uit elkaar vallen. Nederland moet volgens de werkgevers opnieuw een pro-Europese koers gaan varen. „Nederland moet binnen de Europese Unie weer een voortrekker worden van verdere economische en sociale eenwording. Nederland moet zijn verbindende rol als middelgrote lidstaat weer met verve oppakken.”

De werkgeversorganisaties pleiten verder onder meer voor invoering van een ‘vlaktaks’: een belastingtarief van 35 procent voor iedereen, met een opslag van 10 procent voor de hogere inkomens. Werken wordt daardoor lonender. Bovendien betekent dit automatisch een beperking van de hypotheekrenteaftrek, die immers tegen het hoogste belastingtarief mag worden afgetrokken. Ook het CDA is volgens zijn verkiezingsprogramma voorstander van een vlaktaks.

Als het aan de werkgevers ligt, wordt niet alleen het ontslagrecht versoepeld, maar ook de duur van de WW-uitkering bekort. In de gezondheidszorg moet onder meer worden bezuinigd door het AWBZ-pakket te verkleinen.

Lastenverzwaring is wat de werkgevers betreft uit den boze. De aangekondigde ‘forensenbelasting’, waardoor werknemers belasting moeten gaan betalen over hun reiskostenvergoeding, mag niet doorgaan.

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW breekt in een interview met het Financieele Dagblad een lans voor het plan. Hij realiseert zich dat pensioenfondsen niet staan te juichen. Zo zei PGGM-bestuurder Martin van Rijn eerder dat „pensioenfondsen niet de pinautomaat van het kabinet zijn.” Wientjes: „Zij kijken vooral naar het rendement voor hun deelnemers, niet of de Nederlandse economie wordt gered.”

Volgens Wientjes staan de Nederlandse banken positief tegenover het plan. Brussel draait bij de banken de duimschroeven aan met strenge solvabiliteitseisen. Voor zogenoemde systeemrelevante banken zoals ING doet het Nederlandse kabinet daar nog een schepje bovenop.

Chris Baggerman, namens vier vakbonden bestuurder van het pensioenfonds van Super de Boer, is mordicus tegen het plan van de werkgevers. „De Nederlandse pensioenfondsen mogen niet het afvoerputje van risicovolle hypotheekportefeuilles van de banken worden. Ik lees vandaag ook dat 1 op de 5 hypotheken onder water staat. Pensioenfondsen dienen als goede huisvaders de ingelegde pensioenpremies van werknemers te beheren. Hypotheken brengen gewoon te lage rendementen op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer