Buitenland

Brussels protest tegen vrijlating ex Dutroux

BRUSSEL (ANP) - In Brussel is zondagmiddag betoogd tegen justitie en tegen de vrijlating van Michelle Martin. Aan de oproep hiervoor van nabestaanden van de slachtoffers van kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux en zijn ex-vrouw werd ondanks de hitte goed gehoor gegeven.

20 August 2012 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 22:44
Protest tegen de vrijlating van Michelle Martin, vrijdag 3 augustus. Foto EPA
Protest tegen de vrijlating van Michelle Martin, vrijdag 3 augustus. Foto EPA

De politie schatte dat in totaal 5000 mensen deelnamen aan de protestmars door de binnenstad van de Belgische hoofdstad naar het Paleis van Justitie. Rond 16.15 uur kwam de stoet, die zonder incidenten verliep, daar aan. De organisatoren bedankten de deelnemers en gingen daarna naar een ontmoeting met minister Annemie Turtelboom van Justitie om hun pleidooi voor een hervorming van justitie kracht bij te zetten.

Hoewel de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux het onbegrijpelijk vinden dat Martin vrij kan komen, was de betoging meer gericht tegen justitie. De wet die het mogelijk maakt dat veroordeelden na het uitzitten van een derde van hun straf vrij kunnen komen, moet worden aangepast, menen zij. Bovendien moeten slachtoffers een zwaardere stem krijgen bij de behandeling van het verzoek tot vervroegde vrijlating.

De betogers, onder hen ook enkele rechtsextremisten, scandeerden leuzen als „Martin! Dutroux! Moordenaars!!”. Spandoeken en borden hadden teksten als: „30 jaar = 30 jaar” en „Geen vervroegde vrijlating. In naam van onze kinderen”. Een van Dutroux’ slachtoffers liep ook mee, evenals slachtoffers van andere misdrijven, zoals een vrouw die door haar ex met zwavelzuur werd overgoten.

Martin werd in 1996 opgepakt en in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de ontvoering en dood van vier meisjes. Martin maakt gebruik van de wettelijke mogelijkheid om vervoegd vrij te komen, nu zij meer dan een derde van haar straf heeft uitgezeten. Na haar vrijlating gaat zij in het clarissenklooster in Malonne wonen.

Er waren meerdere waterpunten tijdens de tocht. Desondanks haakten circa 80 deelnemers vroegtijdig af.

Eerder waren er al betogingen in Malonne tegen de vrijlating van Martin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer