Schippers: Verzorg oudere thuis, niet in dure instelling
DEN HAAG (ANP) – Om de zorg voor Nederlanders betaalbaar te houden, moet er vooral ingegrepen worden in de ouderenzorg. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een interview in Het Financieele Dagblad.
„De ouderenzorg moet bij de mensen thuis worden georganiseerd, met behulp van sociale netwerken, in plaats van dure instellingen”, betoogt de VVD-politica, die op de tweede plek op de kieslijst van de VVD staat voor de verkiezingen in september. In fors snijden in het basispakket ziet Schippers niets. Bovendien valt de voornaamste winst volgens haar niet te behalen bij die ziekenhuizen, omdat het stelsel daaronder „in de kern wel deugt”.
Partijen die juist fors in de zorg willen investeren zoals de SP en de PVV, beticht Schippers van struisvogelpolitiek. „Er zitten grenzen aan wat mensen kunnen en willen uitgeven aan zorg. Wie nu zelf nooit zorg gebruikt, betaalt wel 25 procent van zijn inkomen. Dat is heel solidair en moet zo blijven, maar je moet wel zorgen dat mensen dat in de toekomst nog willen blijven doen.”
SP-Kamerlid Renske Leijten noemt Schippers dubbelhartig. „Schippers breekt de zorg af met haar afbraakbeleid. Ze wil mensen langer thuis laten wonen, maar de VVD bezuinigt 1,2 miljard op het budget voor de huishoudelijke verzorging. Je kan dus straks bij de VVD wel thuis verpleegd worden, maar in een smerig huis. Dat werkt niet en dat is dubbelhartig.”
Leijten stelt ook dat de oplopende kosten voor de AWBZ (zorg voor ouderen en gehandicapten, thuiszorg, psychiatrie) geen probleem zouden hoeven zijn. Volgens haar komt er aan premies elk jaar 30 miljard euro binnen, maar wordt tussen de 8 en 10 miljard euro afgeroomd en teruggeven via heffingskortingen in de belastingen. „Dat geld is er dus wel, maar het wordt niet ingezet. Als we alle betaalde premies weer inzetten, is er over 5 jaar geen tekort meer en kunnen we zelfs sparen voor de vergrijzing.”