Geen gedwongen ontslagen bij NOS door bezuinigingen
Bij de NOS vallen in 2004 geen gedwongen ontslagen als gevolg van de bezuinigingen die de politiek de omroep oplegt. Dat liet de omroepleiding het NOS–personeel maandag weten. Alle omroepen moeten komend jaar samen 40 miljoen euro bezuinigen. De NOS moet daar 8 miljoen aan bijdragen.
Contracten van tijdelijke medewerkers en freelancers worden echter niet verlengd. Daarmee zijn 35 fte’s gemoeid. Omdat de NOS komend jaar extra geld krijgt van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), werft de omroep mensen voor vijftien beschikbare banen.
Het extra geld is bedoeld voor het overdag maken van Journaalbulletins en een continue nieuwsbewaking bij de omroep. Zo kan de organisatie snel in actie komen bij grote nieuwsgebeurtenissen. De extra mensen die hiervoor nodig zijn, worden zoveel mogelijk intern, via herplaatsing, aangetrokken.
Volgens de leidinggevenden is de „efficiency– en verschralingsslag" volgend jaar in de gehele organisatie voelbaar. Zo moet het Journaal ruim een miljoen euro bezuinigen, onder meer door de inzet van minder cameraploegen en het terugdringen van de kosten van de buitenlandberichtgeving. Studio Sport levert 2,7 miljoen in. Dit gebeurt door Sportjournaals (ochtend en middag) te integreren in bulletins van het NOS Journaal en te korten op het budget voor sportrechten.
NOS Actueel bespaart 350.000 euro door minder camera’s in te zetten bij live–evementen en het Nationaal Songfestival minder uitbundig aan te pakken. NOS Radio draagt 400.000 euro bij aan de bezuinigingen door een werklocatie in Den Haag af te stoten en meer sportuitzendingen uit Hilversum in plaats vanaf locatie te laten komen.
Ook NOS Internet ontkomt niet aan de besparingsdrift. Deze afdeling moet 300.000 euro inleveren. Zij doet dat door de wetenschaps– en beeldredactie te schrappen. De NOS–stafafdelingen leveren een half miljoen euro in. In de gehele organisatie wordt nog eens 2,6 miljoen euro bezuinigd door onder meer de invoering van nieuwe digitale technieken.