Kerk & religie

„Zending in Frankrijk verbindt mensen met elkaar”

Frankrijk, het land van wijn, stokbrood en brie. Het land sinds jaren vakantiebestemming nummer één in Europa. Maar het is ook zendingsgebied.

Reinald Molenaar
17 August 2012 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 22:43
Ds. J. P. Ouwehand: „Zending verbindt gemeenteleden ook met elkaar, dat is iets wat je in Frankrijk duidelijk ziet.” Foto iStock
Ds. J. P. Ouwehand: „Zending verbindt gemeenteleden ook met elkaar, dat is iets wat je in Frankrijk duidelijk ziet.” Foto iStock

Zending in Frankrijk, dat is het centrale thema tijdens de GZB-dag die volgende week zaterdag in Doorn wordt gehouden. Ook op het jongerenevent van de GZB, een dag eerder, zal dit het centrale onderwerp zijn.

„Ieder jaar staat tijdens de GZB-dag een land centraal”, aldus ds. J. P. Ouwehand, directeur van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) binnen de Protestantse Kerk in Nederland. „Dit jaar is dat voor het eerst een Europees land. Dat biedt mogelijkheden, omdat er meer mogelijk is vanuit Nederland in een land dat relatief dichtbij is. Zo is er vorige week een groep Nederlandse jongeren naar Frankrijk gegaan via de hervormde jeugdbond HGJB.” Ze hebben daar samen met Franse jongeren in het vakantieoord Béthanie een koortje gevormd waarmee ze in Frankrijk optraden, zegt Iwan Dekker, landencoördinator bij de GZB. De Franse jongeren behoren grotendeels tot de Unepref, een protestants kerkverband in Frankrijk en partner van de GZB met zo’n veertig gemeenten.

Uitgezonden

Vorig jaar zond de GZB voor het eerst iemand uit naar Frankrijk. Harriëtte Smit uit Gouda ging naar Bordeaux om in die stad missionair jongerenwerk op poten te zetten in de buurt van een Unepref-gemeente. De cultuurverschillen tussen Nederland en Frankrijk zijn groter dan Smit aanvankelijk dacht. „Je merkt dat vooral in praktische dingen, zoals het maken van afspraken. Fransen komen gerust een halfuur te laat. Ook werken ze veel minder efficiënt dan Nederlanders. Anderzijds leer ik van hen om te genieten van het leven. De mensen in Frankrijk nemen bijvoorbeeld de tijd om met elkaar te eten. Ook overdag.”

De gemeente waar Smit zich bij aansloot, in de eerdergenoemde kerk, krijgt elke zondag zo’n twintig tot dertig kerkgangers over de vloer. De helft van hen is lid, de andere helft bestaat uit passanten en belangstellenden. De gemeente­leden wonen ver bij de kerk vandaan. „Dat maakt het moeilijker om doordeweeks activiteiten op te zetten.” Smit heeft vanuit de GZB de taak om het jongerenwerk in de Unepref-kerk te ondersteunen. Eerst plaatselijk, in Bordeaux, later ook regionaal en landelijk. Haar woning is in het eerste jaar van haar uitzending echt een huis voor „alle kinderen” geworden.

Ibrahim

„Ik kreeg vorig jaar regelmatig een Somalisch jongetje over de vloer, Ibrahim”, zegt Harriëtte Smit. „Zijn moeder vond het prima dat hij bij mij kwam. Dan at hij een boterham met hagelslag en praatten we honderduit. Hij leerde me ondertussen ook nog beter Frans spreken, dus dat was mooi mee­genomen.”

Inmiddels is Ibrahim verhuisd naar Somalië. „Dat moet je ook leren: loslaten. God gaat door met Ibrahim, dat maakt het gemakkelijker om los te laten. Ik zie mezelf steeds meer als iemand die mag investeren in mensen die voorbijkomen. Zonder kaders aan te brengen wie wel en wie niet welkom is”, aldus Smit.

Het jongerenwerk staat in Bordeaux nog in de kinderschoenen. „We hebben drie keer een vakantie­bijbelclub georganiseerd van een paar dagen. Nu willen we bekijken of er een maandelijkse club opgezet kan worden door mensen uit de gemeente. Ik weet inmiddels dat de gemeente capabel genoeg is om dit zelf te kunnen.”

Ondersteunen

In feite moet Smit overbodig worden in de gemeente van Bordeaux. „Wij komen daar waar ondersteuning nodig is”, stelt ds. Ouwehand. „Niet om te vertellen hoe het moet, maar om het geloofs­gesprek aan te gaan met christenen elders. Dat is een grotere uitdaging dan alleen diaconale ondersteuning. Op tweedehands kleren en speelgoed zitten ze in Frankrijk niet te wachten. Wel willen ze weten hoe ze missionair kerk kunnen zijn, zowel door middel van jongerenwerk als door andere activiteiten rond gemeente­stichting.”

Tijdens de GZB-dag zal het nieuwe motto van de zendings­organisatie opnieuw aandacht krijgen: ”Zending verbindt”. „Zending verbindt de mens in de eerste plaats met God”, aldus ds. Ouwehand. „Maar het verbindt gemeenteleden ook met elkaar, dat is iets wat je in Frankrijk duidelijk ziet. En ten slotte verbindt het gemeenten wereldwijd, in betrokkenheid op andere kerken.”


Vruchtbare missionaire gemeente bij Parijs

tekst Janita van Hoeven-ten Voorde

Ds. Marc Toureille is een van de sprekers op de zendingsdag van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) 25 augustus. Hij is predikant van de Église Protestante Réformée Évangélique in Saint-Quentin-en-Yvelines, een van de voorsteden van Parijs. De gemeente heeft een eigen gebouw, een verbouwde supermarkt, in het centrum van de wijk Elancourt. De kerk is ontstaan uit werk van de Amerikaanse zendingsorganisatie MTW en jarenlang financieel ondersteund door de GZB.

Ds. Toureille is in september 2005 in deze gemeente komen werken om meer mensen uit de wijk te bereiken met het Evangelie en de banden met andere kerken te verstevigen. De Franse predikant is zeer actief in de wijk. Hij ontwikkelt activiteiten voor jongeren uit de buurt, zo geeft hij hun bijvoorbeeld gitaarles. Voor het kerk­gebouwzijn een speelplaats en hangplek waar de gemeente regelmatig activiteiten organiseert. Zondags komen er ongeveer vijftig mensen naar de diensten, van wie het grootste deel bestaat uit belangstellenden. De gemeente telt meer dan vijftien nationaliteiten, vier leden komen uit gebieden waar de Franse kerk vroeger zending bedreef.

Door gemeenteleden zijn er in maart 10.000 evangeliën uitgedeeld met een uitnodiging voor het bijwonen van een kerkdienst. Drie gezinnen zijn daardoor voor het eerst naar de kerk gekomen.

Ds. Toureille spreekt op de zendingsdag van de GZB namens de Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Évangéliques de France (Unepref), het kerkgenootschap waar zijn gemeente toe behoort.

De Unepref telt ongeveer 40 gemeenten, waar­onder 10 evangelisatieposten, en zo’n 6000 leden, met name rond Parijs, in het zuidoosten en in het zuidwesten van Frankrijk. De GZB steunt projecten van de Unepref die een missionair karakter hebben.

Op de zendingsdag brengt ds. Toureille twee nieuwe initiatieven van de Unepref onder de aandacht. Een kerkplantingsproject in het centrum van Parijs onder leiding van ds. Samuel Foucachon. En een evangelisatie­project onder jongeren in Saint-Christol-lès-Alès in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon. Unepref wil daar een jeugdhonk naast een lyceum bouwen.

Ds. Toureille: „Het is een echte kans, want op een lyceum is het moeilijk om het Evangelie te delen. Veel christelijke jongeren voelen er zich eenzaam. Onze kerk heeft de taak hen te bemoedigen.”

De predikant ziet uit naar de zendingsdag. „Het is bemoedigend voor ons om zo veel andere christenen te ontmoeten. Wij hebben weinig gelegenheid om zo’n bijeenkomst in Frankrijk te organiseren.”

Volgens Iwan Dekker van de GZB heeft de gemeente van ds. Toureille in de loop van de jaren veel goodwill gekweekt in Saint-Quentin-en-Yvelines. „Het is bijzonder hoe vruchtbaar haar werk is.”

www.epresqy.fr

www.eunepref.com


Zendingsdag

In Doorn wordt op 25 augustus de 101e GZB-dag gehouden. Zending in Frankrijk staat op deze dag centraal. In 1907 stelden twee bestuursleden van de GZB voor het eerst voor om een landelijke openluchtbijeenkomst te houden. De eerste GZB-zendingsdag vond plaats op 31 juli van dat jaar bij het hervormde kerkje in het Gelderse Heelsum.

In 2010 organiseerde de zendingsbond voor het eerst een jongerenevent, de avond voorafgaand aan de zendingsdag. Deze bijeenkomst zal op vrijdagavond 24 augustus voor de derde keer plaatsvinden en heeft hetzelfde thema als de GZB-dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer