Binnenland

Ruim 100 schademeldingen na aardbeving

ASSEN (ANP) – De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen heeft na de aardbeving donderdagavond in Groningen 115 meldingen van schade binnengekregen. Dat meldde een woordvoerder van de NAM vrijdagmiddag. De verwachting is dat het aantal meldingen komende dagen verder oploopt.

17 August 2012 17:00Gewijzigd op 14 November 2020 22:42

Volgens de NAM gaat het vooral om schade aan muren en glasschade. Gedupeerden kunnen op de site van de NAM een formulier invullen, waarna een onafhankelijk expert langskomt om de schade op te nemen.

Burgemeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum liet eerder weten dat hij vindt dat er te weinig geld wordt uitgekeerd. De paar honderd euro voor een scheur in een muur vindt hij niet genoeg. Er moet ook worden gekeken naar de constructie van de woningen, meent hij.

Een woordvoerder van de NAM liet vrijdag weten dat altijd een onafhankelijk expert langskomt om de schade aan woningen te onderzoeken. Bovendien zitten er geen limieten aan de bedragen die worden uitgekeerd, zei hij.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wees erop dat getroffenen die niet tevreden zijn over de schadevergoeding van de NAM, naar een onafhankelijke commissie kunnen stappen. In het verleden heeft de NAM de uitspraken van deze commissie steeds gevolgd. Eventueel wil Verhagen er zelf naar kijken, maar hij heeft op dit moment geen aanwijzingen dat dat nodig is.

Over de kracht en het epicentrum van de beving bestaat onduidelijkheid. Het KNMI registreerde een kracht van 3,4, terwijl instituten in de VS en Frankrijk melding maakten van een magnitude van 3,7. Het Duitse Geofon noteerde eerst een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en stelde dat later bij naar 3,9. Volgens Geofon, dat een meetstation vlak bij de Nederlandse grens heeft, komen zulke verschillen vrijwel nooit voor.

Zo’n 900 mensen belden en e-mailden donderdagavond en -nacht met het KNMI om te vertellen dat ze een beving voelden. Volgens burgemeester Roodenboog is de onrust onder de inwoners van Loppersum groot. „Veel mensen zijn zich rot geschrokken door de beving.”

Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Het gaat om 30 tot 40 bevingen per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer