„Ik wil m’n tuin niet volgooien met beton”
VEENENDAAL – J. H. te Paske (59) uit Veenendaal meet tot en met zondag de temperatuur in en om zijn woning. Hij is een van de 150 vrijwilligers uit Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Nieuwegein die meedoen aan een proef om de hitte in steden, die vaak groter is dan op het omliggende platteland, tegen te gaan.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), het Milieucentrum Utrecht en IVN-Consulentschap willen burgers bewust maken van het feit dat ze door de inrichting van hun tuin zelf invloed kunnen uitoefenen op de temperatuur in hun omgeving. Een terras met alleen stenen is in de zomer veel warmer dan een tuintje met gras en struiken en bomen.
In steden blijft vooral ’s nachts de hitte lang hangen. Op den duur kan dat voor mensen gezondheidsproblemen met zich meebrengen, waarschuwen de milieuclubs.
Te Paske, eigenaar van een hoekwoning, zegt graag mee te doen aan de metingen. „Ik ben sterk begaan met het milieu. Zo zijn we in ons gezin bewust bezig met energie- en voedselverbruik. Sinds kort hebben we zeven zonnepanelen op ons dak.”
De Veenendaaler meet en noteert de temperatuur in en om zijn woning drie keer per dag. Woensdagavond om 18.30 uur gaf de thermometer buiten een temperatuur aan van 28,9 graden Celsius en binnen van 24. Gisterochtend om negen uur was de temperatuur in de woonkamer met een tiende graad gedaald. Buiten was het op dat tijdstip 19,6 graden Celsius.
De woning van Te Paske is omgeven door een vrij grote tuin, met daarin „een flinke lap gras en veel struiken”, stelt de Veenendaaler. „Om me heen zie ik mensen, vaak jonge gezinnen met tijdgebrek, die hun tuin volgooien met beton. Ik vind het juist heerlijk om te tuinieren. Bij ons is het groen. Daar komen veel vogels op af.”
Te Paske probeert de temperatuur niet alleen te temperen met veel groen in de tuin. „We gebruiken meerdere manieren om onze woning koel te houden. Overdag houden we de ramen potdicht, zodat er geen hitte naar binnen kan. Bovendien hebben we de woning goed geïsoleerd.”
De inwoner van Veenendaal, zijn vrouw en hun nog thuiswonende zoon kunnen slecht tegen de warmte. Te Paske: „Ik pas mijn activiteiten aan op de hitte. Onze zoon slaapt normaal gesproken op zolder, maar daar is het ontzettend heet. Hij heeft zijn matras deze week verkast naar een verdieping lager.”
Op basis van de resultaten van de hittemetingen door vrijwilligers als Te Paske brengen de milieuorganisaties de warmste locaties in de vier gemeenten in kaart.