Tientallen doden bij rellen mijn Zuid-Afrika
MARIKANA – De Zuid-Afrikaanse politie heeft donderdagmiddag het vuur geopend op een menigte stakende mijnwerkers en enkelen van hen dodelijk getroffen. Het bloedbad heeft aan zeker 25 mensen het leven gekost.
Sinds de val van het apartheidsbewind was het land dit politiegeweld bespaard gebleven.
Agenten en militairen omsingelden donderdagavond de mijnwerkershutjes rond de platinamijn van Lonmin PLC, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Johannesburg. De minister van Politie, Nathi Mtetwa, zei zelfs dat zeker dertig mensen zijn omgekomen.
De politie leek er donderdagmiddag aanvankelijk in te slagen de gemoederen tot bedaren te brengen. Op last van de politie ruimden enkelen van de met kapmessen, knuppels en ander wapentuig bewapende mijnwerkers het veld. Maar de overgebleven kompels hieven strijdliederen aan en marcheerden richting de sloppenwijk vlak bij de mijn.
De menigte schrok niet terug voor het waterkanon, de schokgranaten en het traangas dat de politie achtereenvolgens inzette. Plotseling viel een groep mijnwerkers aan op een politielinie. De agenten openden onmiddellijk het vuur.
Wat de aanleiding was voor de fatale gebeurtenissen, is onduidelijk. De politie beweert dat mijnwerkers de politie beschoten met buitgemaakte vuurwapens en dat de agenten zich wel moesten verweren. „Wat kan de politie anders in omstandigheden als deze, als ze overduidelijk gewapende en geharde misdadigers, die agenten vermoorden, tegenover zich vinden?”
De onlusten bij de mijn, 70 kilometer van Johannesburg, begonnen vorige week vrijdag
toen kompels het werk neerlegden om hun eis om hogere salarissen kracht bij te zetten. Inmiddels is de kwestie uitgelopen op een conflict tussen twee rivaliserende vakbonden van mijnwerkers. Zondag vielen
de eerste doden, en inmiddels kwamen zeker twee agenten, twee bewakers, twee stakingsbrekers en drie anderen om. Sinds vorige week vrijdag zijn zeker 35 mensen omgekomen.
De schietpartij deed denken aan de veldslagen die blanke agenten tijdens het apartheidsbewind uitvochten met zwarte inwoners. Het internationale protest tegen het blanke bewind in Zuid-Afrika begon eigenlijk pas echt na het bloedbad op mijnwerkers in Sharpeville. In dat plaatsje demonstreerden toen 20.000 zwarten tegen de pasjeswetten. Door politiekogels vielen toen 59 doden.
Donderdag echter stonden zwarte agenten tegenover zwarte arbeiders. President Jacob Zuma toonde zich „geschokt en ontdaan door dit zinloze geweld.”