„Christen moet moslim als vreemdeling liefhebben”
De grote meerderheid van moslims zoekt vooral acceptatie, vriendschap en liefde. Als vreemdelingen moeten we hen met liefde en toewijding benaderen, volgens de bevelen van het Oude Testament. Dat zei de nieuwe internationaal directeur van Interserve, Paul Bendor-Samuel, zaterdag in Amersfoort.
Bendor-Samuel refereerde over ”vrede en islam”. „Terwijl president Bush zegt dat islam een vredelievende religie is, laat een recente opiniepeiling in de VS zien dat 44 procent van de bevolking denkt dat de islam zijn aanhangers aanmoedigt tot geweld, meer dan bij andere religies het geval is. Vorig jaar was dit nog maar 25 procent. Het algemene beeld is dat de islam niet met andere religies en culturen kan samenwerken, racistisch is ten opzichte van de Joden, wreed naar vrouwen en afkering ten opzichte van pluraliteit.”
Bendor-Samuel stelt dat het fundamentalisme in alle religies in opmars is, inclusief in christelijke en hindoeïstische kringen. Ook het christendom heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan gewelddadige praktijken, zoals kruistochten en inquisitie. De oorspronkelijke prediking van de profeet Mohammed was gericht tegen afgodendienst, maar van meet af aan was het islamitische geloof „holistisch”, zowel het religieuze als sociaal-politieke omvattend. De jihad is de oproep tot strijd tegen de vijanden van de islam. Daarbij is er onderscheid gemaakt tussen de kleine en grote jihad. De grote behelst de strijd in het innerlijk van de mens tegen het kwaad, de kleine doelt op een gewapende, militaire strijd.
Bendor-Samuel signaleert twee tegenstrijdige ontwikkelingen binnen de islam. „Enerzijds is er een grote opmars van het moslimfundamentalisme in moslimlanden als Pakistan, Tunesië en Iran. Anderzijds zijn er ook sterke stemmen van matiging en modernisering. Moslimtheologen werken nu hard voor een kader dat verscheidenheid en samenwerking toestaat. Zij beroepen zich daarbij op de koran, die volgens hen ook spreekt van vrede en afwijzing van dwang in de religie.”
Bendor-Samuel wees erop dat radicale moslims vooral hun pijlen gericht hebben op Amerikaans imperialisme en secularisme waar God wordt buitengesloten buiten het publieke domein. Christenen moeten hun houding ten opzichte van moslims niet laten bepalen door angst, zelfverdediging en relativisme (christendom en islam beschouwen als gelijkwaardige religies).
De nieuwe directeur roept op om te getuigen van de ene Naam der zaligheid, Jezus Christus, en om die Naam ook met moslims te delen. Daarbij moeten moslims éérst aan christenen zien dat hun leven een duidelijk bewijs is van het goede van deze waarheid. Zij moeten ook laten zien dat het Koninkrijk van God absoluut niets te maken heeft met geweld en politieke macht.