Leerstoel Gereformeerde Bond Leiden verdwijnt
LEIDEN – De leerstoel geschiedenis van het gereformeerd protestantisme vanwege de Gereformeerde Bond aan de Universiteit Leiden moet verdwijnen.
Dat meldde de Gereformeerde Bond (GB) binnen de Protestantse Kerk donderdag in zijn weekblad De Waarheidsvriend. De leerstoel zou aanvankelijk –ondanks het vertrek van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU)– nog verlengd worden voor een periode van vijf jaar, zo besloot de GB vorig jaar. Het hoogleraarschap werd sinds 2001 respectievelijk bekleed door prof. dr. W. Verboom en door prof. dr. G. van den Brink.
„Een plotseling vertrek vonden we gezien de verantwoordelijkheid voor de Leidse studenten en de gewaardeerde plaats van beide hoogleraren in het voorbije decennium niet verantwoord”, aldus drs. P. J. Vergunst, secretaris van de bond.
Recent heeft de decaan van de faculteit der geesteswetenschappen de GB echter bericht dat de Universiteit Leiden zowel vanwege de herijking van het beleid ten aanzien van de bijzondere leerstoelen als vanwege het vertrek van de PThU een ander standpunt ingenomen heeft ten aanzien van de wenselijkheid van een bijzondere leerstoel voor de geschiedenis van het gereformeerd protestantisme.
„De uitvoering van de beoogde verlenging heeft lang op zich laten wachten en wij hadden weinig zicht op de redenen ervan”, meldt Vergunst. „Recent ontvingen we een brief van de decaan geesteswetenschappen met het besluit. Het vertrek van de PThU uit Leiden zal ook meegespeeld hebben.”
Het besluit van de universiteit is een teleurstelling voor de GB. Vergunst: „Waar de Gereformeerde Bond wil blijven vasthouden aan de benoeming van een theoloog die de kerk als predikant gediend heeft en die instemt met onze grondslag en doelstelling, kan de Universiteit Leiden hier helaas niet meer mee instemmen. De faculteit heeft de overtuiging dat deze leerstoel elders in Nederland beter op zijn plaats is.”
De leerstoel –die op dit moment niet bezet is– zal dus per direct verdwijnen, stelt de voorzitter van de bond, ds. A. J. Mensink, desgevraagd. Het hoofdbestuur van de bond betreurt en respecteert het besluit van de Leidse faculteit, stelt Vergunst.
Prof. dr. A. F. de Jong, wetenschappelijk directeur van het Leids Instituut voor Godsdienstwetenschappen, liet vanmorgen desgevraagd weten dat de beslissing de leerstoel niet te continueren inderdaad ook te maken heeft met het vertrek van de PThU naar Groningen en Amsterdam. Ook wil de Universiteit Leiden het aantal bijzondere leerstoelen terugdringen, vooral in het domein van Geesteswetenschappen, aldus prof. De Jong.