Bekostiging vervoer leerling onder druk
DEN HAAG – De bekostiging van leerlingenvervoer staat steeds meer onder druk. Met name reformatorische zorgleerlingen vallen in de groep voor wie dat problemen oplevert.
Veel gemeenten snijden in het budget voor leerlingenvervoer, zo bleek donderdagmorgen uit een rondgang van het AD. Steeds vaker moeten ouders het vervoer van hun kind naar scholen voor speciaal onderwijs zelf regelen. Alleen kinderen met een zware beperking komen nog in aanmerking voor bekostiging van het vervoer van en naar school.
De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) herkent het probleem, zegt woordvoerder J. G. Macdaniel. „Het is al een jarenlange tendens dat gemeenten snijden in de budgetten voor leerlingenvervoer. Ze krijgen een bepaald bedrag en alles wat ze niet aan leerlingenvervoer uitgeven, kunnen ze aan andere dingen besteden. Dat is mogelijk doordat de randvoorwaarden heel globaal geformuleerd zijn. Je kunt ze vrij ruim interpreteren.”
Zo laten de regels vrij vanaf wanneer een kind precies in aanmerking komt voor gesubsidieerd vervoer. Ook kunnen gemeenten in veel gevallen een bijdrage van de ouders vragen.
Regelmatig wenden ouders uit de reformatorische gezindte zich tot de VGS als ze problemen hebben met de gemeente. De VGS staat deze ouders bij, maar niet altijd met het gewenste resultaat. Macdaniel: „Als de gemeenteraad een beslissing heeft genomen, zijn de juridische mogelijkheden niet zo groot.”
De VGS heeft de indruk dat sommige gemeenten een handicap een betere reden voor een tegemoetkoming vinden dan een religieuze overtuiging. „Sommige gemeenten hebben meer op met gehandicapte leerlingen dan met godsdienstige leerlingen”, zegt Macdaniel. „Dan zegt men: Hoor eens, een handicap is geen keuze, maar godsdienst is dat wel.”
Daarnaast komt het juist bij reformatorische (zorg)leerlingen vaker voor dat zij verder moeten reizen, omdat er minder reformatorische scholen zijn.
„In bepaalde streken heb je in ieder dorp een rooms-katholieke, een protestants-christelijke en een openbare school”, aldus Macdaniel. „Voor reformatorische scholen geldt dat niet. Daarnaast is het moeilijker gemaakt om nieuwe scholen te stichten. Als je dan ook nog gaat bezuinigen op het vervoer, zou je kunnen zeggen dat reformatorische scholen verhoudingsgewijs meer de dupe zijn van deze maatregel.”
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten erkent het probleem, maar wijt het aan de noodzakelijke bezuinigingen. „Gemeenten kunnen geen geld uitgeven dat er niet is”, aldus een woordvoerder in het AD van donderdagmorgen. „Sommige kinderen kunnen ook gewoon met de bus gaan.”