Buitenland

VS en Israël kibbelen over aanpak Iran

WASHINGTON – De Verenigde Staten zouden Iran nu ook als directe bedreiging zien, zei de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, begin deze week. Maar Amerika ontkent dat dit de boodschap van een nieuw rapport is. Washington is niet ingenomen met de uit­latingen van Barak.

Mitchell Plitnick (IPS)
15 August 2012 13:21Gewijzigd op 14 November 2020 22:40
Barak. Foto EPA
Barak. Foto EPA

Barak verkondigde op de Israëlische radio dat een nieuw Amerikaans rapport „dicht bij onze eigen inschatting komt, in tegenstelling tot eerdere Amerikaanse inschattingen. Het bestempelt de Iraanse situatie als nog dringender”, aldus de Israëlische minister.

De Amerikaanse regering reageerde geprikkeld op de uitspraken. „We zijn van mening dat er tijd en ruimte zijn om de diplomatieke route te blijven bewandelen, met groeiende druk op de Iraanse regering”, aldus een woordvoerder. „We blijven van mening dat Iran niet op het punt staat om een kernwapen te ontwikkelen.”

Het thema van een aanval op Iran is een thema geworden in de verkiezingsstrijd in de VS. De Republikeinse kandidaat, Romney, bracht vorige maand een bezoek aan Israël en beloofde als president een sterker standpunt in te nemen voor de veiligheid van Israël dan Obama.

Obama van zijn kant keurde nieuwe wapenleveringen aan Israël goed en verzekerde Israël dat hij Iran niet zou toelaten kernwapens te produceren.

Volgens Barak staat er in een nieuw Amerikaans inlichtingenrapport dat „Iran verrassende, significante vorderingen heeft gemaakt in de ontwikkeling van een kernwapen.” Dit zou de druk op Obama vergroten om militaire actie te ondernemen.

In 2007 verraste een inlichtingenrapport, het zogenaamde National Intelligence Estimate (NIE), dat Iran niet langer werkte aan een kernwapen. In 2011 werd die inschatting bevestigd door een nieuwe NIE. Volgens de geruchtenmolen zou er een update zijn voor dat deel van het NIE, maar de inhoud daarvan is onbekend.

Begin januari getuigde James Clapper, directeur van de nationale inlichtingendiensten, voor het Congres dat „we van mening zijn dat Iran de optie om een kernwapen te ontwikkelen openhoudt, onder meer door nucleaire installaties te bouwen die van pas kunnen komen als het beslist om dat uiteindelijk wel te doen. We weten echter niet of Iran dat zal beslissen.”

De verklaring van Barak blijft echter een ongewone stap in de internationale diplomatie. Volgens John R. Schindler, hoogleraar aan het US Naval War College, kan Barak verschillende redenen hebben gehad. „Ofwel maken Barak en zijn regering een enorme schijnbeweging om Obama te misleiden. Ofwel ze hebben inderdaad de nieuwe versie van de NIE gezien en voeren de druk op Washington op. Hoe dan ook: de regels van het spionagespel zijn duidelijk: als inlichtingendiensten informatie uitwisselen, geef je die informatie nooit zonder toestemming aan derden door. Als je dat wel doet, zal niemand nog met jou willen knikkeren.”

Diverse bronnen zeggen dat er in Washington wrevel rees over Baraks opmerking.

Mogelijk wijzen de verklaringen ook op onenigheid binnen Israël zelf. Er zijn steeds meer tekenen dat de regering (inclusief Barak en premier Netanyahu) het intern niet eens is met de Israëlische militaire inlichtingendiensten over een aanval op Iran. Volgens de Israëlische krant Yediot Ahoronot heeft Barak tweemaal vergaderd met topofficieren om hen te overtuigen van een aanval op Iran, maar twee keer stuitte hij op sterke weerstand.

Toen Netanyahu begin deze maand vragen kreeg over de tegenstand van de inlichtingendiensten zei hij enkel dat „in de Israëlische democratie de beslissingen worden genomen door de regering, en dat die worden uitgevoerd door de militairen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer