Buitenland

„Begrotingsregels ook voor Frankrijk”

Ook Frankrijk moet zich aan de Europese begrotingsafspraken houden. Als het dat niet doet, komt er een moment waarop de Europese Commissie een boete zal moeten opleggen. Pascal Lamy, de eurocommissaris voor Begrotingszaken, heeft dat vrijdag gezegd in een interview met een Franse radiozender.

AP
5 September 2003 22:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Frankrijk meldde begin deze week dat het begrotingstekort over dit jaar vermoedelijk op 4 procent zal uitkomen, een vol procentpunt boven de door het stabiliteitspact maximaal toegestane overschrijding. Woensdag kondigde de Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, ook nog eens een belastingverlaging van 3 procent voor volgend jaar aan, waardoor het begrotingstekort mogelijk nog verder zal oplopen.

„Frankrijk heeft zijn verplichtingen”, stelde Lamy in het radio-interview, en de Europese Commissie zal Parijs daar „vriendelijk, maar vastberaden” aan herinneren. Met de gezamenlijk overeengekomen regels mag niet worden gesjoemeld, stelde de eurocommissaris, die vrijdag in de Franse hoofdstad een ontmoeting had met Raffarin.

Vorig jaar overschreed het Franse begrotingstekort ook al de toegestane 3 procent. De Europese Commissie heeft de bevoegdheid landen die zich niet aan de afspraken houden, een boete op te leggen, maar deinsde daar in voorkomende gevallen tot nu toe voor terug.

Raffarin liet deze week doorschemeren weinig boodschap te hebben aan de Europese regels. „Groei en solidariteit zijn mijn twee prioriteiten”, zei hij. Raffarin rekent voor volgend jaar op economische groei. De belastingverlagingen moeten daaraan bijdragen.

De Franse minister van Financiën, Francis Mer, zei vrijdag te verwachten dat het structurele begrotingstekort over 2004 zal uitkomen op 0,5 procent. Daarbij gaat hij uit van een economische groei in heel Europa van 2,5 procent. In Frankrijk zelf komt de economische groei volgend jaar vermoedelijk niet hoger uit dan 1,7 procent, zei Mer. Volgens de bewindsman zijn in de Verenigde Staten de eerste tekenen van economisch herstel al zichtbaar en duurt het gemiddeld een halfjaar voordat economische groei in de VS ook op de Europese markten merkbaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer