Politiek

D66 wil iedereen orgaandonor maken

RIJSWIJK (ANP) – Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient deze week een initiatiefwet in waardoor iedere burger automatisch orgaandonor zou worden en dan zelf in actie moet komen als hij of zij dat niet wil. Dat zei de D66-woordvoerster voor Volksgezondheid in de nacht van zaterdag op zondag in het programma De Overnachting op Radio 1.

13 August 2012 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 22:37
Foto ANP
Foto ANP

Op dit moment moeten mensen die orgaandonor willen worden, zichzelf registreren. Met haar initiatiefwet wil Dijkstra het huidige systeem vervangen door het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). Hierdoor staat volgens haar „iedereen in principe geregistreerd als donor”, maar krijgen mensen ook een brief thuis waarin ze erop gewezen worden dat ze kunnen aangeven of ze het er mee eens zijn of niet.

D66 wil mensen dwingen een keuze te maken of zij hun organen willen afstaan na hun dood of niet. De bedoeling is dat mensen meerdere malen erop gewezen worden dat ze een keuze hebben. De registratie van orgaandonoren moet ook op elk moment door de geregistreerde aangepast kunnen worden.

Dijkstra zei dat met het systeem van haar partij „zomaar een halvering” van de wachtlijsten voor organen mogelijk is. Zij denkt dat veel mensen er niets op tegen hebben dat hun organen na hun dood worden gebruikt, maar laten zij zich niet als donor registreren omdat het er niet van komt. Volgens Dijkstra overlijden jaarlijks 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachten.

In de Kamer is al lang discussie over het aanpassen van het huidige beleid wegens de lange wachtlijsten. D66 heeft met SP en GroenLinks ook al eerder gepleit voor een systeem waarbij iedereen donor is die geen bezwaar maakt. Maar dat haalde nooit een Kamermeerderheid.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt dat haar partij nog steeds tegen een verplicht keuzesysteem is. Volgens haar is het een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht en moeten mensen „het recht houden om te twijfelen”.

Het CDA is wel wat opgeschoven. Op het CDA-verkiezingscongres anderhalve maand geleden is een resolutie aangenomen dat mensen die na herhaalde oproepen niet reageren, geacht worden donor te zijn. Maar dan willen de christendemocraten nog altijd dat nabestaanden nee kunnen zeggen. Een CDA-woordvoerster zei zondag dan ook dat onduidelijk is of haar partij wat ziet in het D66-wetsvoorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer