Binnenland

Steeds meer klebsiellapatiënten „schoon”

ROTTERDAM (ANP) – Ruim een jaar na de klebsiella-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis zijn 27 klebsiellapatiënten ‘schoon’ verklaard. Het label ‘klebsiella’ wordt uit hun dossier gehaald, omdat ze een jaar lang negatief getest hebben op de ziekenhuisbacterie. 63 patiënten worden nog eens in de twee maanden getest met een zogenoemde rectumkweek. Pas als de resultaten een jaar lang schoon zijn, worden zij ook klebsiellavrij verklaard.

11 August 2012 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 22:36
beeld ANP
beeld ANP

Momenteel heeft het Rotterdamse ziekenhuis nog wel te kampen met de VRE-bacterie. 33 mensen zijn besmet, maar het ziekenhuis is niet het enige in Nederland met de bacterie. Die is gevonden in 13 ziekenhuizen.

2011 was een bewogen jaar voor het Maasstad Ziekenhuis. Het verhuisde naar de nieuwe Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid en er ontstond grote commotie rond de aanvankelijk verzwegen uitbraak van de klebsiellabacterie, waarmee 118 mensen besmet raakten. Van hen stierven er 28, waarvan 3 vrijwel zeker te herleiden zijn tot de klebsiellabacterie. „De uitbraak heeft ons 8 à 9 miljoen euro gekost”, zei bestuursvoorzitter Anton Westerlaken tegen het ANP.

Het ziekenhuis sloot 2011 af met verlies, momenteel wordt bekeken hoe dat opgevangen kan worden. Van ontslagen is geen sprake, volgens de bestuursvoorzitter. „We werken met veel flexibele arbeidskrachten. Mensen met contracten voor twee of drie maanden. Als we ze niet nodig hebben, nemen we ze niet in dienst. We bezuinigen eerder op materialen als schorten en handschoenen. Door die collectief in te kopen wordt het goedkoper.”

De patiëntaantallen in het Maasstad Ziekenhuis zijn sinds de uitbraak teruggelopen. Ook omliggende zorginstellingen hebben daar last van gehad. „Het geboortehotel bijvoorbeeld, dat hier iets verderop staat. Aanstaande moeders wilden niet in de buurt van het Maasstad komen. Alsof de klebsiella hier over de drempel naar buiten klotste. Patiënten en personeel werden behandeld als melaatsen.”

Inmiddels is de rust teruggekeerd en krabbelen de patiëntaantallen weer op. Volgens Westerlaken zit het ziekenhuis nu op ongeveer 98 procent van het aantal patiënten van voor de uitbraak.

Naar aanleiding van de klebsiella-uitbraak heeft het ziekenhuis de communicatiestructuur rond ziekenhuisbacteriën aangepakt. „Als er nu een gevaarlijke bacterie gevonden wordt in een lab, weet ik dat binnen een half uur. De communicatiefouten die ten tijde van de klebsiellabacterie zijn gemaakt, zijn nu niet meer mogelijk”, benadrukt Westerlaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer