Politiek

Stembureaus niet meer in Haagse kerken

DEN HAAG – De CDA-gemeenteraadsfractie in Den Haag wil van het college horen of het klopt dat de gemeente, anders dan in voorgaande jaren, dit jaar geen gebruik wenst te maken van gebouwen van religieuze instellingen als stembureaus. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de Haagse CDA-fractievoorzitter G. J. Bakker gisteren aan het college heeft gesteld.

Regioredactie
10 August 2012 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 22:35
Foto ANP
Foto ANP

Bakker liet vrijdag desgevraagd weten over de kwestie te zijn benaderd door diverse Haagse kerken, waaronder de Maranathakerk, behorend bij een van de hervormde wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente ’s-Gravenhage. „Het Bureau Verkiezingen van de gemeente heeft onder andere deze kerk ingeseind dat ze dit jaar geen rekening hoeft te houden met een verzoek om een deel van het gebouw voor dit doel beschikbaar te stellen.”

De schriftelijke vragen van de fractie hebben onder meer betrekking op de manier waarop de gemeente de kerken hierover heeft benaderd, en over de achterliggende beweegredenen. Bakker: „Het gaat mij met name om de vraag of er een concrete aanleiding is voor dit besluit. Het kan natuurlijk zijn dat het openen van stembureaus in kerken en moskeeën in het verleden aanleiding heeft gegeven tot problemen, maar daarover is mij niets bekend. Vandaar dat ik graag hoor of ideologische overwegingen, zoals het willen benadrukken van de scheiding van kerk en staat, bij het college de doorslag hebben gegeven. Als dat zo is, gaat dat het CDA echt een stap te ver. Wij vinden kerken en moskeeën prima geschikt om een dagje als stembureau te fungeren, onder andere omdat het prima herkenbare gebouwen zijn.

Bovendien gaat het vaak niet eens om het kerkgebouw zelf, alleen maar om een verenigingsgebouw of een zaaltje. Ik kan me niet voorstellen dat dat mensen afschrikt, maar goed, ik wacht de antwoorden van het college af.”

„Wij zijn inderdaad benaderd door het Bureau Verkiezingen”, gaf kerkrentmeester M. van der Schaft van de Maranathakerk vrijdag aan. Hij zegt te hebben begrepen dat het besluit om niet langer stembureaus in kerken te vestigen, „een persoonlijk besluit” is van burgemeester Van Aartsen (VVD). „En het had inderdaad te maken met de scheiding van kerk en staat.”

Beledigd zegt Van der Schaft niet te zijn, wel een tikje verbaasd. „We stellen ons al vanaf 2004 als stembureau beschikbaar. Ik had een brief wel zo netjes gevonden als een telefoontje, maar goed, we overleven het wel.”

Gemeentewoordvoerder C. van Kranenburg zegt „geen enkele vraag” van de media meer te kunnen beantwoorden nu de CDA-raadsfractie vragen heeft gesteld. „Het is echt de bedoeling dat de raad hierover als eerste wordt geïnformeerd.” Van Kranenburg bevestigt wel dat de wens om de scheiding van kerk en staat te benadrukken een rol speelt. „Toen andere media mij hierover benaderden, heb ik dat inderdaad zo gezegd.”

Een woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde vrijdag dat gemeenten zelf mogen bepalen waar ze hun stembureaus vestigen. „Er zijn wel bepaalde vereisten voor de inrichting ervan, maar de richtlijnen daaromtrent zijn vooral van praktische en logistieke aard.”

Van Kranenburg zegt desgevraagd niet te kunnen aangeven of het Haagse college de vragen met voorrang gaat beantwoorden. „Ook daarover laat ik mij op dit moment liever niet uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer