FARC blijft naar staatsmacht streven
Het commando van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) denkt na veertig jaar burgeroorlog nog steeds dat het ooit de macht zal overnemen in het straatarme Zuid-Amerikaanse land.
Dat zei een ex-commandant van de FARC die onlangs uit het rebellenleger deserteerde donderdag in een interview.
Carlos Alberto Plotter was commandant van een gevechtseenheid van de FARC en daarmee een van de hoogstgeplaatste officieren die ooit uit het communistische rebellenleger deserteerden. Na tien jaar vechten in het 17.000 mannen en vrouwen tellende leger hield hij het in mei voor gezien.
In zijn eerste interview met de buitenlandse pers zei Plotter dat de FARC in principe niet geïnteresseerd zijn in vredesbesprekingen omdat zij ervan overtuigd zijn dat ze ooit de dienst uit zullen maken in Colombia. Ze zouden daarentegen wel graag willen onderhandelen over het ruilen van gevangenen.
De FARC houden tientallen Colombiaanse politici, soldaten, politieagenten en gewone burgers vast in de hoop er veel geld voor te krijgen of ze te ruilen voor gevangengenomen rebellen uit hun eigen gelederen. Volgens Plotter zouden de gesprekken over gevangenenruil wel de opmaat kunnen vormen voor vredesbesprekingen.
Drie ex-presidenten van Colombia hebben in een brief zowel de zittende president Alvaro Uribe als FARC-leider Manuel Marulanda opgeroepen tot overeenstemming te komen over een gevangenenruil. Uribe zei in een interview op de radio donderdag echter beledigd te zijn door de brief. „Je kunt een terroristische commandant die veertig jaar lang mensen heeft vermoord toch niet op hetzelfde niveau plaatsen als de constitutionele leider van de natie”, snauwde de president.
Ex-commandant Plotter is niet de eerste rebel die dit jaar uit de FARC deserteert. De regering zegt dat sinds augustus 2002, toen Uribe president werd, er 2046 rebellen hun strijd hebben opgegeven.