Kerk & religie

Relatie tussen China en Rooms-Katholieke Kerk verkilt

VATICAANSTAD – De betrekkingen tussen China en de Rooms-Katholieke Kerk bevinden zich op een nulpunt.

Kerkredactie
3 August 2012 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 22:29
beeld Panoramio
beeld Panoramio

Het Vaticaan heeft de Chinees Joseph Yue Fusheng, die vorige maand in Harbin, in het noordoosten van China, de bisschopswijding ontving, maandag geëxcommuniceerd (uitgesloten van het lidmaatschap van de kerk). Hij mag zijn priesterlijke functies niet uitoefenen en de sacramenten niet ontvangen. Ook de bisschop die Yue Fusheng wijdde, bisschop Johan Fang Xinyao van Linyi, is geëxcommuniceerd. Hij is voorzitter van Chinese Catholic Patriotic Association (CCPA), een beweging die door Rome niet wordt erkend.

De wél door het Vaticaan erkende hulpbisschop van Sjanghai, Thaddeus Ma Daqin, zit nog steeds vast in zijn seminarie. Kort na zijn door Rome gesteunde benoeming tot hulpbisschop van Sjanghai namen Chinese autoriteiten de geestelijke mee en sloten hem op in zijn eigen seminarie. „Ze hebben hem daarmee feitelijk monddood gemaakt”, verklaarde kardinaal Joseph Zen, de voormalige bisschop van Hongkong, vorige week in de The Wall Street Journal. 
„We hebben niets meer van hem gehoord. We zijn ongerust over zijn veiligheid.” Op verschillende sites wordt ertoe opgeroepen om te bidden voor de hulpbisschop.

Chinese rooms-katholieken zijn steeds meer van mening dat ze hun geloof niet onderdrukt willen zien worden door de hun opgelegde regels van de Communistische Partij. In de laatste twee jaar heeft China de religieuze vrijheden ingeperkt. De meest strenge maatregelen werden genomen tegen Oeigoeren en de Tibetaanse boeddhisten. Het Vaticaan omschrijft deze repressie „als een teken van angst en zwakte in plaats van kracht.” Hoe meer men religie tracht onder controle te krijgen, hoe meer tegenstand men kan verwachten, zo is het oordeel in Rome.

In China leven tussen de 8 miljoen en de 12 miljoen rooms-katholieken. Ze verkeren in een moeilijke positie, omdat ze moeten kiezen tussen het volgen van de door de paus bestuurde kerk en de door de Chinese religieuze autoriteiten aangestuurde geloofsgemeenschap. Het Vaticaan vindt dat alleen de paus bisschoppen kan aanstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer