„Meerderheid Kamer voor homorechten in Grondwet”
DEN HAAG – Er is onder politieke partijen een meerderheid voor het PvdA-plan om een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid op te nemen in Artikel 1 van de Grondwet.
Dat meldde homobelangenorganisatie COC vrijdagmorgen via de website nu.nl.
„Er mag nu niet worden gediscrimineerd op politieke gezindheid, ras, geslacht, geloof of leeftijd. Wat ons betreft komt seksuele geaardheid ook in dat rijtje”, stelde Tweede Kamerlid Plasterk –in het vorig kabinet minister voor Homo-emancipatiebeleid– donderdag. Hoewel discriminatie op welke grond dan ook al niet is toegestaan, wil de PvdA met de toevoeging benadrukken dat homodiscriminatie anno 2012 onacceptabel is.
De partij pleit verder voor extra maatregelen „om de acceptatie van homoseksualiteit te verbeteren.” Zo moet er een registratiesysteem komen waarmee geweld tegen homo’s anoniem kan worden gemeld, via internet of een app op een smartphone. De PvdA wil ook speciale hulpverlening en opvang voor homoseksuelen die het door hun etnische of religieuze achtergrond moeilijk hebben.
VVD en CDA waren bij de vorige verkiezingen nog tegen het opnemen van homoseksualiteit in de Grondwet. Nu zijn deze partijen volgens het COC voor, net als de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Daarmee zou er een ruime Kamermeermeerderheid zijn voor het plan van de PvdA.
Het COC noemt het opnemen van homoseksualiteit in de grondwet bij monde van woordvoerder Philip Tijsma een „heel goede concrete stap, die niet alleen symbolische waarde heeft, maar ook juridische.” Volgens Tijsma zal homoseksualiteit door de aanpassing van artikel 1 in de rechtbank aannemelijker worden als discriminatiegrond.
De belangenvereniging zegt tegenover nu.nl „een dubbel gevoel” te hebben overgehouden aan de afgelopen kabinetsperiode. Belangrijke strijdpunten van het COC, zoals een beroepsverbod voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren, het verplicht stellen van voorlichting over homoseksualiteit en het afschaffen van de enkelefeitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling, zijn nog steeds niet geregeld. Volgens het COC had dat „met een liberale minister-president” makkelijk gekund.
Het idee om discriminatie op grond van geaardheid op te nemen in de Grondwet is niet nieuw. In 2010 diende D66 al een wetsontwerp in met de toevoeging geaardheid en handicap.
Voor een grondwetswijziging is in de Eerste en de Tweede Kamer een meerderheid nodig en na nieuwe verkiezingen nog eens een tweederdemeerderheid.