Berlijn strijdt over euthanasie
BERLIJN – Binnen de Duitse regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen is een strijd uitgebroken over een wetsvoorstel waarin alleen beroepsmatige betrokkenen bij euthanasie strafbaar zijn, maar familie of vrienden niet.
Het motief van de liberale FDP-minister van Justitie is het geld verdienen aan euthanasie en hulp bij zelfdoding te bestrijden. Dat is ook de afspraak die FDP en CDU/CSU maakten in het coalitieprogramma in 2009. In Duitsland is dit actueel omdat in buurland Zwitserland organisaties als Exit en Dignitas actief zijn waar mensen hulp bij zelfdoding kunnen ‘inkopen’.
Voor het christendemocratische Bondsdaglid Norbert Geis is hiermee echter „de rode lijn” overschreden. „Er mag geen enkele strafvrijheid zijn voor hulp bij zelfdoding.” Een collega van hem waarschuwt voor een „dambreuk die leidt naar actieve euthanasie.”
Het ministerie stelt echter dat het geven van een dodelijke injectie onveranderd strafbaar blijft. Het wetsvoorstel biedt echter alleen een kleine opening voor hulp bij zelfdoding. Maar verder dan het aanreiken van een middel mag men niet gaan.
Buiten de politiek heeft het wetsvoorstel vooral kritiek opgeroepen onder medici. Voorzitter Montgomery van de Bundesärtzekammer noemde het wetsvoorstel „een stuk uit het gekkenhuis.” De opvatting van artsen blijft volgens hem hetzelfde: „Voor euthanasie zijn wij niet beschikbaar.”
Ook de Rooms-Katholieke Kerk toonde zich in Duitse media „geschokt” over het voorstel. „Men kan alleen hopen dat dit niet door het kabinet komt”, aldus woordvoerder Matthias Kopp.
In Duitsland ligt het onderwerp euthanasie extreem gevoelig door de herinnering aan het Derde Rijk. In de jaren dertig en veertig zijn toen op last van de regering zeker 70.000 gehandicapten vermoord, wat toen ook ”euthanasie” werd genoemd.