Betere leefsituatie Turken en 75–plussers in Amsterdam
Turken, 75–plussers, jongeren en mensen met een bijstands– of werkloosheidsuitkering in Amsterdam hebben hun leefsituatie de afgelopen twee jaar zien verbeteren. Hbo–ers, mensen met een inkomen hoger dan 1000 euro en inwoners uit niet–geïndustrialiseerde landen zagen hun leefsituatie juist verslechteren.
Dit blijkt uit de Staat van de Stad Amsterdam, een tweejaarlijkse sociale monitor van de hoofdstad die donderdag verscheen. Voor dit onderzoek zijn 3400 inwoners ondervraagd over hun deelname aan de samenleving. Daarbij is onder meer gekeken naar het inkomen, het onderwijs dat ze hebben gevolgd, het werk, de gezondheidssituatie en de culturele participatie.
Ten opzichte van de situatie in 2001 hebben ouderen, lager opgeleiden, mensen met een uitkering of een pensioen, alleenstaanden en Marokkanen opnieuw het minst te verteren vergeleken met de gemiddelde Amsterdammer. Vooral in de Westelijke Tuinsteden hebben de inwoners het in sociaal opzicht moeilijk. De reden is volgens de onderzoekers dat hier een grote concentratie Amsterdammers van Marokkaanse afkomst woont die van alle etnische groepen het slechtst scoren.
Voorts blijkt uit het onderzoek dat de situatie in sociaal–economisch opzicht op sommige punten is verbeterd. Er zijn minder uitkeringsgerechtigden, het gemiddelde inkomen is gestegen, het aandeel mensen met een minimuminkomen is gedaald en de resultaten van scholen zijn vooruitgegaan.
De onderzoekers constateren dat er nog steeds grote knelpunten zijn op de woningmarkt in Amsterdam. De doorstroming bereikte in 2000 en 2001 een historisch dieptepunt. Dat leidt tot grotere tegenstellingen en concentraties: mensen met een hoog inkomen wonen in het centrum en de aangrenzende stadsdelen, terwijl de sociaal–economisch zwakkeren in de Westelijke Tuinsteden en andere minder gewilde woonbuurten terecht komen.
De onderzoekers geven als handreiking aan de gemeente mee dat zij meer aandacht moet besteden aan de verstopte woningmarkt. Daarbij gaat het vooral om de huisvesting van jonge allochtonen (onder wie veel Marokkanen), het aantrekken en behouden van jonge academische starters en westerse migranten en het terugdringen van concentraties van sociale huurwoningen.
Ook de problemen in het onderwijs in Amsterdam verdienen een intensieve aanpak, aldus de onderzoekers. Het schoolverzuim neemt toe, vooral onder jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf. Veel leerlingen verlaten vroegtijdig de school, problematisch gedrag van jongeren wordt vaak voor het eerst op school gesignaleerd en 40 procent van de kleuters kampt met een onderwijsachterstand.