Baret van ’Jan soldaat’ mag ook groen zijn
De kleur groen is niet exclusief voor baretten van het Korps Commandotroepen (KCT). Ook voor andere legeronderdelen mag Defensie die kleur voor de hoofddeksels gebruiken. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag donderdag bepaald.
De omstreden groene baret maakt deel uit van het nieuwe landmachtuniform dat couturier Frans Molenaar heeft ontworpen. Twee oud–commando’s hadden het kort geding aangespannen tegen de Staat, omdat ze vinden dat niet elke Jan soldaat een baret in de commandokleur groen mag dragen. Commando’s krijgen hun baret nadat ze een zeer zware opleiding hebben voltooid. Overigens zijn de nieuwe baretten niet helemaal hetzelfde als de commandobaretten, ze zijn van een andere groentint.
Commandant kolonel Van Uhm noemde het kleurverschil tijdens de behandeling van het kort geding vorige week „slechts relevant indien je de twee baretten gelijktijdig ziet".
Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zag ook geen reden om een andere kleur te kiezen. Volgens hem is de besluitvorming over de kleur van de nieuwe baret zorgvuldig verlopen. Afbestellen van de 90.000 petten zou bovendien 315.000 euro verlies betekenen.
Volgens de rechter hebben de eisers niet hard kunnen maken dat er een ongeschreven regel bestaat dat groene baretten alleen zijn voorbehouden aan het Koprs Commandotroepen. De rechter wees erop dat militairen van het garderegiment grenadiers en van het regiment Limburgse Jagers bij hun ceremoniële tenue ook al heel lang een groene baret dragen.
De rechter is het met het ministerie van Defensie eens dat er wel degelijk een duidelijk kleurverschil bestaat tussen de groene baretten van de commando’s en de nieuwe baretten van de ’gewone’ landmachtsoldaten. De rechter gaf de eisers gelijk in hun opvatting dat het niet netjes was dat het Korps Commandotroepen niet vanaf het begin werd betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe landmachttenue.