Yoga: de baas kan je er niet toe dwingen
Yoga is dé manier om van stress af te komen en gezonder te leven, vinden veel mensen. Werkgevers doen steeds vaker hun best om hun medewerkers gezond en stressvrij te houden. Bedrijfsyoga kan dan in beeld komen. Wat te doen als je hier geestelijke bezwaren tegen hebt?
Het is natuurlijk heel mooi dat er meer aandacht komt voor spiritualiteit in de samenleving en ook op het werk. Het is namelijk heel belangrijk om regelmatig rust te nemen, te reflecteren en te ontspannen. Zeker als je met je hoofd werkt, bestaat het gevaar dat je altijd maar doorgaat en je werk niet meer loslaat. In het kader van stressreductie is ruimte voor bezinning en meditatie dus heel goed.
De manier waarop deze ruimte voor spiritualiteit wordt ingevuld kan een christen echter voor dilemma’s plaatsen. Bijvoorbeeld als er gebruikgemaakt wordt van Oosterse technieken zoals shiatsumassage of yoga.
Onder christenen bestaan verschillende opvattingen over waar ze wel en niet in kunnen meegaan. Iedereen mag daarin zijn eigen afwegingen maken. Wie yoga beschouwt als een neutrale gymnastiekoefening, zal er geen problemen hebben als dit in een trainingsprogramma wordt opgenomen. Maar wanneer je yoga beschouwt als spirituele oefening uit een andere geloofstraditie, zul je hier waarschijnlijk niet aan mee willen doen.
Als je het met jouw geweten of principes niet kunt verantwoorden om mee te doen aan bedrijfsyoga of mindfulness, doe het dan simpelweg niet. Je baas kan je hier namelijk niet toe dwingen.
Maar hij of zij heeft er natuurlijk wel een doel mee. Om de werksfeer goed te houden, is het dan ook van groot belang om het gesprek aan te gaan. Probeer in een gesprek met je leidinggevende de situatie en belemmeringen te bespreken. Leg uit waarom je niet mee wilt doen met het aangebodene en kom zelf met alternatieven. En als het toch verplicht wordt gesteld, mag je als werknemer vragen waarop dat gebaseerd wordt.
Laat duidelijk merken dat je hetzelfde doel wilt bereiken als je baas, zoals stressreductie of RSI-preventie, maar dat je daarvoor liever een andere methode kiest. Het gaat er de werkgever tenslotte om dat je geen last van RSI of een burn-out krijgt, of dat het team een eenheid wordt.
Wanneer je duidelijk maakt achter dezelfde doelen te staan, is het gemakkelijker om samen naar een oplossing te zoeken die voor beide partijen aanvaardbaar is.
Neem daarin een actieve rol in, door op zoek te gaan naar alternatieven die voor jou acceptabel zijn.
Ondanks alle goede wil en inzet kan het gebeuren dat dit dilemma toch tot een conflict leidt. Bijvoorbeeld als een werkgever geen begrip kan opbrengen voor je bezwaren of als er geen ruimte is voor een alternatief.
Het is daarom altijd verstandig om tijdig advies in te winnen bij een vakbond. Die kan adviseren over de mogelijkheden en meedenken over alternatieven, maar ook over de wijze waarop je het gesprek met je leidinggevende het best kunt aangaan. Bovendien verleent een vakbond juridische bijstand als het conflict echt hoog oploopt.
Maar voor wie een positieve houding aanneemt en een goed gesprek kan voeren, is dat hopelijk niet nodig.
De auteur is hoofdredacteur bij christennetwerk|gmv.