„Oudste volledige fossiel van insect gevonden”
BRUSSEL – In het zuidoosten van België hebben onderzoekers het oudste volledige fossiel van een insect ontdekt. Het zou volgens de Belgische en Franse wetenschappers gaan om 370 miljoen jaar oude versteende overblijfselen van een nog onbekende soort, bericht het blad Nature woensdag.
Het fossiel lag in een gebied op de scheiding tussen de bekkens van Dinant en Namen. Het dier is gedoopt tot Strudiella devonica, verwijzend naar de periode waaruit het dier zou stammen, het devoon.
De overblijfselen zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk van een jong dier dat nog geen vleugels had ontwikkeld, maar die die bij langer leven wel zou hebben gekregen. Het fossiel is 8 millimeter lang en 1,7 millimeter breed. Het dier heeft een borstkas, zes poten en een achterlijf uit tien segmenten.
Missing link
De wetenschappers zien de vondst als een ‘missing link’ tussen de oudere vleugelloze insecten en die met vleugels. Het nu gevonden dier zou alle eigenschappen hebben van insecten met vleugels, al waren deze aan het fossiel nog niet te herkennen.
Het oudste fossiel van een insect ooit gevonden zou 407 miljoen jaar oud zijn, maar dat fossiel is niet helemaal compleet.