Economie

Daden verwacht van centrale banken

AMSTERDAM – De Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) zullen deze week een groot stempel drukken op de beurshandel.

Redactie economie
30 July 2012 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 22:24
Bank in Athene. Foto EPA
Bank in Athene. Foto EPA

Beleggers rekenen erop dat zij maatregelen aankondigen om de economische groei aan te jagen en, in het geval van de ECB, acties om de oplaaiende schuldencrisis binnen de eurozone te bedwingen.

Eerder deze maand reageerden beleggers nog teleurgesteld op de terughoudende opstelling van de centrale banken. De Federal Reserve besloot op 11 juli pas in te zullen grijpen bij een verslechtering van de Amerikaanse economie. De ECB verlaagde een week eerder het rentetarief waartegen commerciële banken lenen bij de centrale bank van 1 naar 0,75 procent, maar kwam niet met verdere stimulansen.

Vanaf vorige week donderdagmiddag schoten de aandelenbeurzen wereldwijd omhoog nadat ECB-president Mario Draghi op een conferentie in Londen had gezegd er alles aan te zullen doen om de euro te redden. Belofte maakt schuld. Als het blijft bij alleen woorden, zal dat worden afgestraft. Dat zou de reputatie van de in Frankfurt gevestigde instelling schaden. De markten kijken daarom uit naar wat Draghi concreet in petto heeft.

Hij zinspeelde erop dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden om de hoge rentes op die leningen te drukken. Binnen de centrale bank bestaat er echter weerstand tegen dat ingrijpen, met name van de zijde van de monetaire autoriteiten in Duitsland en Nederland. Die vinden dat het opkopen van obligaties landen beloont voor slecht gedrag en dat de betrokken regeringen zelf orde op zaken dienen de stellen op het terrein van de overheidsfinanciën.

De opmerkingen van Draghi, zwakke macro-economische cijfers en over het algemeen sombere prognoses uit het bedrijfsleven voor de rest van dit jaar hebben de hoop op maatregelen van de centrale banken versterkt. De Fed van voorzitter Bernanke neemt woensdag zijn rentebesluit, de ECB volgt donderdag.

Een andere blikvanger in de komende week zijn de onderhandelingen van Griekse politici over aanvullende bezuinigingen van rond 12 miljard euro in de komende twee jaar. Het overleg daarover zou maandag worden hervat, nadat vorige week overeenstemming binnen de regeringscoalitie van premier Samaras uitbleef.

Verder komt weer een aantal ondernemingen met tweedekwartaalcijfers. Op het Damrak richten beleggers de aandacht op onder meer Air France-KLM, Imtech en Delta Lloyd.

Vrijdag verstrijkt de termijn waarbinnen aandeelhouders van Fraser & Neave hun aandelen kunnen aanmelden bij Heineken. De Nederlandse brouwer wil zijn partner in Asia Pacific Breweries uitkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer