Tweeling samen in de wieg
Toen haar eigen tweeling uit de wieg-voor-twee was gegroeid, wilde Els Verweij-Hilberink (29) deze niet verkopen. Ze zette hem wel op Marktplaats. Niet te koop, maar te huur.
De tweeling is inmiddels drie en half jaar oud en het bedrijfje van moeder is uitgebreid naar 34 tweelingwiegen. Bij dat aantal wil ze het voorlopig houden. „Het loopt nu goed. De wiegen zijn meestal allemaal weg.” Wel houdt ze er tegenwoordig twee achter de hand voor ouders die laat beslissen of pas vlak voor de bevalling horen van de verhuur van tweelingwiegen. Zo kan ze op korte termijn toch een exemplaar leveren. „Eerder moest ik nogal eens nee verkopen. Dat is slecht voor je zaken.”
In de loop der jaren heeft de Hattemse meerdere wiegen van hetzelfde type op de kop kunnen tikken als waar haar schoonmoeder destijds mee aan kwam, allemaal via Markplaats. Waar deze wiegen oorspronkelijk vandaan komen, heeft niemand haar nog kunnen vertellen.
De meeste van de tweelingbedjes die ze verhuurt, heeft Verweij bij een meubelmaker naar eigen ontwerp laten vervaardigen. „Eerst hadden ze allemaal twee hartjes aan het hoofdeinde. Omdat er geregeld vraag was naar een stoerdere uitvoering, hebben we inmiddels ook een model met twee sterren aan het hoofdeinde.”
Verweij levert de wieg in een stevige houten doos –1 meter lang, 1 meter hoog, 20 centimeter breed– op wieltjes. „Daarin zit de complete set.” Oftewel: wieg, hemeltje, twee matrasjes, lakens en dekentjes. Ouders kunnen daarbij kiezen uit zes kleuren: fuchsia, aqua, beige, lime, grijs en rood. „Grijs is op dit moment veruit favoriet.”
Het kopen van een wieg is mogelijk, maar gebeurt zelden. In drie jaar tijd maakte Verweij slechts één keer mee dat grootouders de wieg wilden kopen om hem cadeau te doen. Het is dan ook een flinke uitgave: inclusief aankleding komt het al snel op een bedrag van 1100 euro, rekent Verweij voor. Ze heeft ook liever dat mensen een wieg huren; dat beschermt haar eigen handel.
Gemiddeld hebben ouders de wieg-voor-twee twintig weken in huis –à 10,50 per week–, vaak vanaf de 36e week van de zwangerschap, vertelt Verweij. Als de baby’s laat worden geboren en er nog lekker in liggen, willen ouders hem wel eens langer houden. „Soms kan dat. Meestal heb ik de wieg echter alweer nodig voor een volgende klant.”
Ouders kunnen de tweelingwieg zelf in Hattem ophalen. Versturen is ook mogelijk. Voor de meesten is dat pas aantrekkelijk als ze op anderhalf uur rijden afstand wonen of meer. „Door de forse afmetingen en het gewicht van de transportkoffer kan ik niet via een bedrijf als TNT Post versturen, maar moet het per koerier. Dat is vrij prijzig.”
Opvallend op de website van Verweij is de foto van een drielingwieg. „Dat was een droom van mij”, erkent ze. „Vanuit zakelijk oogpunt is zoiets totaal niet interessant. Er worden jaarlijks maar 44 drielingen geboren. En het is best een groot ding: bijna 1,5 meter breed. Maar er is wel vraag naar. Toen ik eens een verzoek kreeg, heb ik hem laten maken. Het is leuk om zo’n wieg aan te kunnen bieden. Bij de eerste klanten ging het helaas met één baby niet goed. Die hebben uiteindelijk een tweelingwieg gehuurd. Op dit moment is hij weer weg en ligt de tweede drieling er in.”
Veel ouders vinden het leuk dat Verweij zelf een tweeling heeft en uit ervaring spreekt. „Vaders die de wieg komen ophalen, vragen nogal eens om tips.”