EU eist dat Fidel Castro beleid wijzigt
De Europese Unie heeft van de Cubaanse leider Fidel Castro geëist dat hij een einde maakt aan de vervolging van dissidenten en oppositiegroepen in Cuba. Castro riskeert zijn land anders in een nog dieper isolement te drijven, aldus de Europese Unie.
„De Cubaanse regering heeft geen enkele positieve stap ondernomen om de doelen te bereiken die de Europese Unie haar heeft gesteld en de mensenrechtensituatie is zelfs nog verder verslechterd”, verklaarde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, ten overstaan van het Europees Parlement.
Frattini, wiens land momenteel EU-voorzitter is, zei dat uit rapporten afkomstig van Cubaanse dissidenten blijkt dat Castro onverminderd doorgaat met de onderdrukking van zijn politieke tegenstanders. „Toegang tot internet wordt beperkt, (…) satellietschotels worden in beslag genomen, buitenlandse kranten en wereldontvangers worden geconfisqueerd. Het gaat er dus erg streng aan toe in Cuba”, aldus Frattini.
De terechtwijzing van Cuba door de EU volgt na een zomer waarin de ooit relatief goede banden tussen Europa en het Caraïbische eiland een paar flinke deuken opliepen. De verslechtering in de relatie zette in na de onverwacht harde aanvallen van Castro op Cubaanse dissidenten in april van dit jaar. De EU kondigde daarop in juni aan haar diplomatieke banden met Cuba te herzien. In juli weigerde Castro op zijn beurt om nog Europese hulpgoederen aan te nemen, omdat de EU steun zou geven aan het tegen zijn regime gerichte beleid van de Verenigde Staten.
De lidstaten van de EU hebben sindsdien besloten het aantal diplomatieke bezoeken aan Cuba te beperken. Ook zijn zij overeengekomen op nationale feestdagen vaker dissidenten op hun ambassades uit te nodigen om hun steun aan de oppositie op het eiland uit te drukken.
De Europees commissaris voor Ontwikkelingshulp, Poul Nielson, zei dat Cuba alleen nog EU-hulp accepteert via departementen van de Verenigde Naties en onafhankelijke humanitaire organisaties en niet meer direct van de Unie. De EU heeft sinds 1993 zo’n 145 miljoen euro aan hulpgoederen naar Cuba gestuurd.
Nielson riep de EU ertoe op Castro niet „nog meer te provoceren”, en zei dat Europa een strategie voor de lange termijn voor Cuba in gedachten zou moeten hebben. „Onze aanwezigheid op Cuba vandaag is belangrijker dan ooit. (…) Er is een Cuba na Castro, naties zijn belangrijker dan regimes”, aldus Nielson.