’Aandelenlease uitgemond in maatschappelijk probleem’
De enorme schuldenlast die consumenten hebben opgebouwd door beleggingen met aandelenlease vormen „een maatschappelijk probleem". Dat zei voorzitter M. Oosting woensdag na afloop van de presentatie van zijn Commissie Geschillen Aandelenlease. Beleggers in aandelenlease zijn met geleend geld naar de beurs gegaan.
Oosting verwacht dat de ontevreden beleggers, die na de val van de aandelenkoersen met forse schulden kampen, en de verkopers van aandelenlease bereid zijn om opnieuw naar een oplossing te zoeken. „Er zijn situaties waarbij het onverstandig is om te lang je poot stijf te houden en enkel aan het eigenbelang te denken", aldus Oosting, voormalig ombudsman en oud–aanvoerder van het onderzoek van de vuurwerkramp in Enschede.
„Er moet wel iets heel geks gebeuren wil er zoveel onwil ontstaan, dat we niet verder kunnen", zei de commissie–voorzitter over de verkennende gesprekken die hij de komende twee maanden gaat voeren.
Oosting zal samen met ex–minister W. Sorgdrager en jurist E. du Perron proberen een compromis te vinden, dat zowel voor de gedupeerde beleggers als voor de financiële concerns verteerbaar is. Als uitgangspunt voor de oplossing dienen de uitspraken die de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute dit najaar doet. Het instituut zal een oordeel vellen over de perikelen rondom de gangbaarste varianten van beleggingsproducten met aandelenlease.
De geschillencommissie benadrukte dat zij de ruziënde partijen geen voorstel kan opdringen. „We zijn slechts een commissie van goede diensten", aldus Oosting. „We treden op als bemiddelaar."
Bij de zoektocht zal de geschillencommissie ook „met belangstelling" kijken naar het onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten heeft gedaan naar de problemen met aandelenlease. De financiële waakhond zal zijn bevindingen deze maand gedeeltelijk openbaar maken.
Beleggers in aandelenlease zijn ontevreden, omdat zij zich misleid voelen bij de verkoop van de financiële producten. Veel beleggers zeggen dat ze niet wisten dat hun aandelenpaketten met geleend geld werden aangeschaft. De aanbieders zouden zich ook niet aan hun zorgplicht tegenover de beleggers hebben gehouden.
Minister Zalm (Financiën) waarschuwde woensdag nogmaals voor het risico dat de pogingen van de geschillencommissie zullen stranden. „Ik heb geprobeerd om een niet al te groot optimisme aan de dag te leggen. We willen geen valse hoop wekken bij de beleggers." Oosting zei op zijn beurt dat een hoge dosis cynisme de zaak ook niet bevordert.