Ecevit naar VS om steun te vragen
De Turkse premier, Bulent Ecevit, is maandag voor een vijfdaags bezoek naar de Verenigde Staten vertrokken.
Ecevit zal in Washington benadrukken dat Turkije vierkant achter de door de VS geleide antiterreurcampagne staat. Tegelijk zal hij proberen een financiële vergoeding te krijgen voor de vooraanstaande rol die het Turkse leger bereid is te spelen in de internationale vredesmacht in Afghanistan.
Turkije, een naaste NAVO-partner van de VS, was het eerste overwegend islamitische land dat de strijd in Afghanistan steunde door een klein aantal manschappen te sturen. Maar door de economische crisis waarmee het land sinds enkele maanden te kampen heeft, heeft Turkije Amerikaanse financiële steun nodig om de leiding over de vredesmissie in Afghanistan op zich te kunnen nemen. Ankara heeft al aangegeven 261 militairen aan de multinationale troepenmacht bij te zullen dragen, een aantal dat tot 500 zal worden uitgebreid als de vredesmacht een Turkse bevelhebber krijgt.
Ecevit zal aan de Amerikaanse regering ook nog eens uitleggen waarom Ankara zo fel gekant is tegen uitbreiding van de militaire acties tegen het terrorisme naar Irak. Turkije vreest dat een Amerikaanse aanval op Irak uiteindelijk zal leiden tot het uiteenvallen van dat land en tot de oprichting van een Koerdische staat. Het lijkt zeker dat ook de Turkse Koerden zich dan bij die nieuwe staat zullen willen aansluiten, wat de inmiddels vijftien jaar durende binnenlandse strijd van gewapende Turkse Koerden voor autonomie nieuw leven zal inblazen.
Premier Ecevit was ten tijde van de Golfoorlog al een fel tegenstander van militaire aanvallen op Irak. Hij onderhield destijds een goede band met de Iraakse president, Saddam Hussein. Hoewel hij nadien heeft aangegeven dat zijn voornaamste zorg niet het politieke voortbestaan van Hussein, maar het behoud van de huidige grenzen is, zou hij eventueel als bemiddelaar tussen Washington en Bagdad dienst kunnen doen. De Turkse krant Sabah wist maandag al te melden dat de Amerikaanse regering Ecevit zal vragen om aan Bagdad duidelijk te maken dat het buitenlandse wapeninspecteurs moet toelaten, of anders met gewapende aanvallen rekening moet houden.
Turkije vreest voorts dat aanvallen op het buurland Irak de noodlijdende Turkse economie nog verder zullen schaden. Om het economisch leven in zijn land een nieuwe impuls te geven, heeft Ecevit een grote zakendelegatie meegenomen naar de VS. Hij hoopt de Amerikaanse regering ertoe te bewegen Turkije een bevoorrechte handelsstatus te geven, zoals bondgenoten als Jordanië, Israël en de landen van de Europese Unie die ook hebben. Daarnaast hoopt Ankara dat Washington een Turkse militaire schuld van 5 miljard dollar wil kwijtschelden en Turkije zal blijven steunen bij het losweken van miljardenleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
De Iraakse krant Babil, die in handen is van een zoon van Saddam Hussein, meldde maandag dat Turkije er „ernstige gevolgen” van zal ondervinden als het land de VS assisteert bij aanvallen op Irak. Volgens de krant is het een uitgemaakte zaak dat Ecevit met de Amerikaanse president, George Bush, een mogelijke aanval op Irak zal bespreken. Amerikaanse bombardementsvluchten zouden vanaf bases in Turkije kunnen vertrekken.