Politiek

Overheid wil meer grip op asbestsanering

DEN HAAG (ANP) – De overheid probeert al jaren meer grip te krijgen op de asbestverwijdering. Steeds komen bij gerichte controles van de Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, bij meer dan de helft van de bezochte asbestsaneerders misstanden aan het licht. Dit voorjaar zijn nog diverse maatregelen genomen om het net te sluiten rond aannemers en slopers die fout bezig zijn met het kankerverwekkende bouw- en isolatiemateriaal.

25 July 2012 15:36Gewijzigd op 14 November 2020 22:20

Zo heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) de boetes voor het werken met niet-gecertificeerde asbestbedrijven verdubbeld en is een speciaal team van controleurs bij de Inspectie SZW vrijgemaakt. Daarbij wordt intensiever samengewerkt met onder meer de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), gemeenten, provincies, politie en justitie.

Onveilige asbestverwijdering heeft voor de overheid hoge prioriteit, omdat bij een verkeerde aanpak van het materiaal gauw kleine gevaarlijke vezels kunnen gaan ronddwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later een vorm van kanker krijgen die niet of nauwelijks is te genezen. Volgens de Inspectie SZW sterven jaarlijks tussen de 900 en 1300 personen aan de gevolgen van asbestbesmetting.

Het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1993 verboden. Maar het verwijderen van het bouw- en isolatiemateriaal uit onder meer gebouwen, wegen en schepen neemt nog jaren in beslag.

Op vragen van de SP zei De Krom dit voorjaar nog dat hij niet van plan is een vergunningstelsel in de asbestverwijdering door te voeren. Hij wees erop dat per 1 februari de regels voor certificering zijn aangescherpt. Dat geldt ook voor het toezicht op de instellingen die de papieren verstrekken aan bedrijven om te werken met de gevaarlijke stof.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW moeten foute asbestsaneerders sneller in het vizier komen door een betere informatie-uitwisseling met de certificerende instellingen sinds begin dit jaar. Het is de bedoeling dat papieren hierdoor eerder (tijdelijk) worden ontnomen als een gecertificeerde asbestverwijderaar regels omzeilt, omdat dat goedkoper werken is.

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft bovendien opdracht gegeven tot de bouw van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) om beter zicht te krijgen op plekken waar asbest zit en de verwijdering ervan. Dit systeem is sinds mei al online voor een klein aantal woningbouwcorporaties. Straks moeten alle betrokken partijen, zoals eigenaren van gebouwen, saneerders en stortplaatsen, alles wat ze met asbest doen „van stap tot stap” inzichtelijk maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer