Wachten tot iemand praat over aanslag Waalre
AMSTERDAM (ANP) – Bijna een week na de aanslag op het gemeentehuis in Waalre is nog niets bekend over de dader(s) en de motieven. 5 vragen aan Quirine Eijkman, onderzoeker aan het Centre for Terrorism and Counterterrorism in Den Haag.
Is het vreemd dat de aanslag in Waalre nog niet is opgeëist?
„Nee, niet per se. Dan veronderstel je dat het een terroristische aanslag betreft. Een terrorist pleegt een aanslag omdat hij de overheid wil dwingen iets wel of juist niet te doen, of om angst te zaaien. Wie een aanslag pleegt omdat hij bijvoorbeeld een ontzettende hekel heeft aan één persoon, is volgens het Wetboek van Strafrecht geen terrorist.”
Wordt zo’n terroristische aanslag dan wel altijd opgeëist?
„Niet per definitie, want dan is natuurlijk meteen duidelijk wie de dader is. Veel aanslagen met bermbommen in Afghanistan worden nooit opgeëist, al wordt vaak wel achterhaald wie de dader is. Maar wat de situatie in Waalre betreft, zijn er natuurlijk meerdere scenario’s. Het zou bijvoorbeeld ook een persoonlijke vete kunnen zijn. Mocht de aanslag alsnog worden opgeëist, dan hoort daar wel grondig onderzoek bij. Er lopen immers ook heel veel idioten rond.”
De aanslag lijkt zeer grondig voorbereid. Duidt dat erop dat er een serieus, misschien wel terroristisch motief moet zijn geweest?
„De gestolen auto’s duiden natuurlijk wel op enige mate van voorbereiding. Aan de andere kant werken echte terroristische netwerken vaak met een patroon. Deze aanslag gebeurde heel plotseling. Terrorisme veronderstelt vaak een rationaliteit die er volgens mij in deze zaak niet is.”
Hoe groot is de kans dat zonder ‘opeisen’ de reden van de aanslag ooit duidelijk wordt?
„Ik denk dan je dan waarschijnlijk nooit achter de intentie komt, ongeacht of er sprake is van terrorisme. Tenzij mensen uit zichzelf gaan praten: bijvoorbeeld als betrokkenen de media opzoeken, als getuigen zich melden of als de politie de daders arresteert. De Hofstadgroep communiceerde ook heel weinig, tot de brief van Mohammed B. op het lichaam van Theo van Gogh. En de Koninginnedagaanslag van Karst T. is ook nooit ‘terroristisch’ genoemd omdat we nog steeds niet goed weten waarom hij die gepleegd heeft.”
Zes dagen intensief onderzoek heeft nog geen enkele arrestant of concrete aanwijzingen opgeleverd. Is dat slecht nieuws?
„Nee, dat hoeft niets te betekenen. De eerste week is van groot belang voor het verzamelen van informatie, maar daarna kan het nog maanden duren voordat je conclusies kunt trekken. Na de grote explosie op het strand van Zeeland in september 2011 duurde het maanden voordat er een doorbraak kwam. Bovendien kan ik me voorstellen dat de politie in dit geval heel terughoudend is, om te voorkomen dat inwoners van Waalre elkaar dingen gaan verwijten.”