Zelfstandige supers draaien goed jaar
De zelfstandige supermarktondernemers in Nederland hebben een prima jaar achter de rug. Gemiddeld werd in 2002 een winst behaald van 1,9 procent van de omzet, tegen 1,3 procent een jaar daarvoor.
Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van onderzoeks- en adviesbureau Deloitte & Touche. Het jaar 2000 staat volgens de onderzoekers te boek als „rampjaar”, in 2001 volgde een herstel. Het afgelopen jaar heet een goed jaar, waarin de gemiddelde nettowinst tientallen procenten hoger is uitgekomen.
In 2002 hebben alle supermarktcategorieën hun winst zien stijgen, zo laat de ”Bedrijfsvergelijking Levensmiddelendetailhandel” zien. De opleving van zowel de grote als de kleine buurtsuper lijkt stevig door te zetten. Ook grote supermarkten (met een weekomzet boven de 100.000 euro) deden goede zaken. De middelgrote supermarkten (weekomzet tussen 60.000 en 100.000 euro) realiseren nog slechts een nettowinst van 0,5 procent van de omzet.
Eerder bleek uit cijfers van het CBS dat het met de speciaalzaken minder goed gaat. Slijterijen en drogisterijen vormen een uitzondering, maar de bakkers, slagers, groenteboeren, kaasspeciaalzaken en reformzaken zagen hun klantenstroom in 2002 teruglopen. Gemakswinkels, zoals de stationswinkels en AH to go, winnen aan populariteit. Ook blijkt dat consumenten steeds meer producten kopen bij discounters als Aldi en Lidl. Hun marktaandeel wordt inmiddels geraamd op 16 procent.
Discussies over ruimere openingstijden lijken van de baan. In 2001 werd al een trend ingezet waarbij de openingstijden zich meer en meer leken te stabiliseren. In Duitsland ligt een voorstel op tafel waarin winkels tot 20.00 uur open mogen zijn, in Nederland daarentegen gaan supermarkten juist weer eerder dicht.