„Grieks bankroet is wél een groot probleem”
AMSTERDAM (ANP) – Voorafgaand aan de nieuwe onderzoeksmissie van de internationale geldschieters lopen de spanningen over Griekenland weer hoog op. Politici en media spreken daarbij vooral in Duitsland steeds luchtiger over de gevolgen van een eventueel Grieks vertrek uit de eurozone. Een faillissement van Griekenland zou Europa echter voor grote problemen stellen, die door veel betrokkenen worden onderschat, zei econoom Nick Kounis van ABN Amro maandag tegen het ANP.
„Een exit van Griekenland uit de eurozone is beangstigend. De indirecte gevolgen zijn enorm en moeilijk in de hand te houden”, stelde Kounis. „Maar ik vind het vooral eng dat politici denken dat het niet beangstigend is.”
Als de leningen aan Griekenland worden stilgezet en Griekenland daarop besluit de eurozone te verlaten, komt de hele muntunie op losse schroeven te staan, waarschuwt de bankeconoom. „De markten zien de euro dan niet langer als een monetaire unie, maar hoogstens als een systeem van vaste wisselkoersen. Als dat systeem één keer kan worden verbroken, waarom zou dat dan niet nog een keer gebeuren? Dan loopt niet alleen Spanje gevaar, maar komt ook Italië zeker weer in het vizier van de markten.”
Afgelopen weekeinde stelde de Duitse minister van Economische Zaken Philip Rösler dat een vertrek van Griekenland geen horrorscenario meer is voor de financiële markten. Duitse media gaven verder aan dat zowel het IMF als Duitsland geen brood zou zien in nieuwe leningen voor Griekenland.
Volgens Kounis zijn die uitspraken echter vooral bedoeld om druk te zetten op de Griekse regering. Die heeft beslissingen over nieuwe bezuinigingen uitgesteld en moet nu op korte termijn actie ondernemen om het land voor de financiële afgrond te behoeden.
Het is inmiddels echter ook wel duidelijk dat Griekenland niet aan alle eisen van het herstelprogramma kan voldoen, stelde Kounis. „Dat hoeft niet te leiden tot een Griekse exit. Men moet zich afvragen wat haalbaar is. Verdere afschrijvingen op de Griekse schuld lijken daarbij onvermijdelijk, zolang men overtuigd is van de wil van de Griekse regering om haar beleid te veranderen.”
Voor een echte oplossing van de Europese schuldencrisis is een fiscale unie, waarbij de eurolanden in ieder geval een deel van hun schulden delen, volgens Kounis onontbeerlijk. „Er wordt in politieke kringen gedacht dat we nog jaren hebben om zo’n unie te vormen. De vraag is echter hoeveel schade we oplopen in de tussentijd.”