Binnenland

Strandwachten klaar voor zoekgeraakte kindjes

AMSTERDAM (ANP) – Nu het dan eindelijk zomer is, verwachten de strandwachten weer een stijging van het aantal vermiste kinderen op de stranden. De reddingsbrigade herenigde de afgelopen week 55 kinderen met hun ouders. De week ervoor waren dat er 22, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers.

23 July 2012 15:26Gewijzigd op 14 November 2020 22:17

Jaarlijks herenigt de Reddingsbrigade Nederland (vooral actief aan de Noordzeekust maar ook bij waterrijke recreatiegebieden) ongeveer 700 kinderen met hun ouders. Dit jaar was bijvoorbeeld zondag 27 mei een drukke dag. Minstens 110 kinderen raakten die dag hun ouders kwijt. Een stel had hun zoontje op het strand gelaten, terwijl ze zelf een hapje gingen eten. Het jongetje was ruim drie uur zoek.

Op de vier Friese waddeneilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) waken sinds 2010 de - betaalde en internationaal opgeleide - lifeguards van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij). Vorig jaar waren daar 18 kinderen langer dan een uur vermist, maar die zijn allemaal weer gevonden. Kinderen die het strand opkomen, krijgen een armbandje waarop ouders een telefoonnummer kunnen schrijven. Mocht een kind kwijtraken, dan vragen de lifeguards naar het uiterlijk van het kind, maar vooral ook naar de zwemvaardigheid. Een KNRM-woordvoerster: „De zee werkt aanlokkelijk omdat er veel interessants in gebeurt: een waterscooter, een kwal, drijvend speelgoed.”

De KNRM adviseert ouders bij aankomst op het strand altijd duidelijk met een kind af te spreken waar het terechtkan als het zijn ouders kwijt is. „De strandpost is altijd van verre al te zien.” Bij een vermist of alleen aangetroffen kind, hijsen de lifeguards een vlag met een vraagteken, in de hoop dat ook andere strandgasten gaan opletten. „En laat ze nooit alleen het water in, ook al kunnen ze zwemmen.” De reddingsbrigade raadt mensen aan goed op de waarschuwingsvlaggen en informatieborden te letten. Zwembandjes om de armen zijn geen goed idee, wegens de stroming van de zee.

Ook een tip: verdwaalde kinderen lopen meestal met de zon in de rug, en met de wind mee. „Als het erg waait, dan lopen ze desnoods tegen de zon in, maar bijna altijd met de wind mee”, aldus de KNRM. Kinderen willen liever geen zand in de ogen krijgen. De reddingsbrigade, die voornamelijk werkt met vrijwilligers die ook contributie betalen, vult aan: „Meisjes met lange haren lopen vaak weer tegen de wind in.” Zorg dat je mobiele telefoon is opgeladen. En als je kind weer terecht is, word dan niet boos maar troost het, adviseert de Reddingsbrigade Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer