Binnenland

Asbestbesmetting blijkt pas na jaren

UTRECHT (ANP) – Sommige inwoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland willen pas weer naar huis, nadat een dokter hen heeft onderzocht. Ze willen van de arts weten of ze asbest hebben ingeademd en of ze daardoor ziek worden. Maar dat kan geen enkele huisarts op zo’n korte termijn zeggen, aldus het Instituut Asbestslachtoffers in Den Haag.

23 July 2012 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 22:17

Wie asbestdeeltjes inademt, kan daarvan onder andere longvlieskanker, asbestose of longkanker krijgen. Dat zijn ernstige en meestal ongeneeslijke ziekten, die een lange lijdensweg veroorzaken. Maar pas als een patiënt ademhalings- en vermoeidheidsklachten krijgt, komt een mogelijke asbestbesmetting aan het licht. En dat kan wel 10 tot wel 50 jaar later zijn.

Bepaalde asbestdeeltjes tasten de longen en het longvlies aan. Daardoor kan een mesothelioom groeien, een tumor in het longvlies (longvlieskanker). Het mesothelioom kan ook in het hartzakje of het buikvlies groeien. Uit onderzoek staat vast dat een mesothelioom zich pas ontwikkelt na blootstelling aan meer dan een bepaalde hoeveelheid asbest, zodat deze ziekte bekend staat als asbestkanker.

Ook zonder mesothelioom kan longkanker ontstaan door het inademen van asbestdeeltjes. Vaker komt de stoflongziekte asbestose voor, waarbij het longweefsel steeds dikker en stugger wordt. Dat leidt tot benauwdheid en hartklachten en uiteindelijk tot de dood.

Het goede nieuws is volgens het instituut dat het aantal asbestslachtoffers gestaag afneemt. Dat komt omdat werken met asbest sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is verboden. Van het aantal asbestdoden zijn twee derde mannen die ouder zijn dan 65 jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer