Economie

Stichting Reprorecht stelt VNO-NCW gerust

VNO-NCW is gerustgesteld over de kopieeraanslag voor het bedrijfsleven. Volgens de ondernemersorganisatie heeft de Stichting Reprorecht toegezegd zich voorlopig terughoudend op te stellen bij het innen van de heffing. Ondertussen kan worden gezocht naar „een billijker systeem voor reprorechtvergoeding.”

ANP
3 September 2003 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Dat is de uitkomst van overleg met de Stichting Reprorecht, zo maakte VNO-NCW dinsdag bekend. Sinds februari bepaalt de wet dat bedrijven een vergoeding moeten betalen voor het kopiëren van werk dat auteursrechtelijk is beschermd. De hoogte van de aanslag zorgde direct voor veel ophef bij ondernemers, omdat de stichting onjuiste schattingen zou maken van de aantallen kopieën.

„Hangende het overleg dat wij nu met brancheorganisaties en VNO-NCW aangaan, hebben we inderdaad toegezegd geen bedrijven aan te schrijven”, zei dinsdag directeur A. Beemsterboer van de Stichting Reprorecht. Volgens hem hebben tot nu toe vooral bedrijven in sectoren zoals horeca, landbouw en detailhandel nog geen aanslag van de stichting ontvangen.

De stichting stuurt voorlopig ook geen herinneringen aan ondernemingen die wel al een reproheffing hebben ontvangen, maar nog niet hebben betaald. Volgens Beemsterboer is dat logisch in een periode dat er wordt nagedacht over een andere regeling. De directeur van Reprorecht hoopt dat er binnen enkele weken een goede oplossing op tafel ligt.

Overigens gaat de stichting ondertussen wel door met het sturen van zogeheten nulfacturen aan bedrijven die kunnen aantonen dat zij geen kopieerapparaat in huis hebben.

De organisatie voor middelgrote en kleinere ondernemingen MKB-Nederland reageert verbijsterd op gesprekken tussen VNO-NCW en de Stichting Reprorecht. „Wij zijn ook al maanden in overleg met de stichting, maar zijn hierbij helemaal niet betrokken”, aldus secretaris fiscale zaken J. Warmerdam van MKB-Nederland.

Volgens Warmerdam heeft Reprorecht tot nu toe niks willen wijzigen aan het huidige systeem van de kopieeraanslag. „En een beetje praten over de hoogte van de heffing heeft voor ons geen zin. Het gaat ons om het stelsel.”

MKB-Nederland zou graag zien dat het Belgische systeem wordt overgenomen. „In België hebben ondernemers een opgaveplicht en als er wordt gesjoemeld met het aantal kopieën dan staat daar een fikse boete op. Dat werkt duidelijk beter dan die schattingen van Reprorecht”, stelt Warmerdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer