„Episcopale Kerk op het randje van de afgrond”
INDIANAPOLIS – Het was de kerk van George Washington, Franklin D. Roosevelt, George Bush sr. en zeven andere presidenten van de Verenigde Staten. Ooit was de Episcopale Kerk zeer invloedrijk; nu staat ze volgens sommigen aan de rand van de afgrond.
De Episcopale Kerk, de Amerikaanse tak van de Anglicaanse Kerk, was een van de eerste grote kerkverbanden in de Verenigde Staten die hun kansels voor vrouwen openstelden. Ze had ook de primeur met de wijding van de eerste openlijk homoseksuele bisschop. Maar de afgelopen twintig jaar verloor de kerk meer dan een derde van haar leden. Telde ze in 1992 nog 3,4 miljoen leden, dit jaar zijn dat er nog 2,3 miljoen.
Volgens waarnemers zal die trend doorzetten, zeker nadat de synode van de Episcopale Kerk vorige week in Indianapolis een aantal ingrijpende besluiten nam. Zo stemden de afgevaardigden in met de inwerkingtreding van een ceremonie voor homostellen, die onder meer ruimte biedt aan voorbede, de uitwisseling van ringen en het uitspreken van geloften.
De besluiten van de 77e conventie van Episcopale Kerk hielden de gemoederen deze week flink bezig. De Amerikaanse website beliefnet.com berichtte dat 46 synodeleden een eventuele afscheiding van de Episcopale Kerk zullen steunen. Zes bisschoppen hebben de aartsbisschop van Canterbury toestemming gevraagd om met hun diocees de kerk te mogen verlaten, echter zonder uit de wereldwijde anglicaanse gemeenschap te stappen.
Volgens journalist George Conger staat de Episcopale Kerk op het randje van de afgrond. Het gaat de verontruste kerkleden niet alleen om de liberale opvattingen over seksualiteit, zo zei hij woensdag voor de Australische nieuwszender ABC. „Er is ook een sprake van groot verschil van mening over de fundamentele zaken van de christelijke leer.”
Toch zullen de meeste orthodoxe kerkleiders vooralsnog binnen de Episcopale Kerk blijven, vermoedt Conger. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat zij de ruimte krijgen om bepaalde besluiten, bijvoorbeeld over de homoceremonie, niet uit te voeren.
De bisschop van South Carolina, Mark Lawrence, is er niet gerust op. In een brief aan alle gemeenten in zijn diocees schrijft hij dat de synode in Indianapolis de deur heeft opengezet voor „seksuele, liturgische en leerstellige anarchie” binnen de kerken. Zo zal de uitspraak dat mensen zelf hun geslacht mogen „definiëren” voor veel verwarring zorgen, denkt Lawrence. Wat moeten plaatselijke kerken bijvoorbeeld doen als een jeugdleider of zondagsschoolmeester „ervoor kiest zich de ene zondag als man te kleden en de andere als vrouw?”