Buitenland

ICJ: Dakar moet Habré berechten of uitleveren

DEN HAAG/DAKAR (ANP) – Senegal moet ex-dictator Hissène Habré van Tsjaad of onmiddellijk zelf berechten of uitleveren aan België. Dit heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vrijdag bevolen.

20 July 2012 19:16Gewijzigd op 14 November 2020 22:15

De hoogste VN-rechters stelden vast dat Senegal met zijn jarenlange getreuzel de VN-conventie tegen marteling heeft geschonden en nog steeds schendt. Het ICJ ziet er echter van af meteen uitlevering aan Brussel te bevelen.

Tijdens de Habré-dictatuur vielen van 1982 tot 1990 zo’n 40.000 doden door politiek geweld en onderdrukking. Mensen werden zonder vorm van proces opgesloten en er werd op grote schaal gemoord en gemarteld.

Sinds zijn val woont Habré in ballingschap in Senegal. Dakar heeft al jaren geleden beloofd Habré te berechten, maar treuzelt daarmee. Daarom eist België, waar veel Habré-slachtoffers wonen, al jaren zijn uitlevering.

De slachtoffers van de Habré-dictatuur zijn blij met de uitspraak. „Het hoogste gerechtshof ter wereld heeft vandaag gezegd dat wij een recht op gerechtigheid hebben”, aldus Souleymane Guengueng. Hij stierf bijna door mishandeling toen hij onder Habré drie jaar vastzat in Tsjaad. Na zijn vrijlating richtte hij een vereniging van slachtoffers op. „Nu is het tijd voor Senegal om ons eindelijk nog tijdens ons leven gerechtigheid te laten proeven.”

Guengueng zag honderden celgenoten overlijden door marteling en ziektes. Hij was naar eigen zeggen niet meer dan vel over been toen hij vrijkwam.

Het arrest van het ICJ is dan ook een overwinning voor de slachtoffers die 21 jaar op gerechtigheid hebben moeten wachten. Dat zei Reed Brody van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die zich jarenlang heeft ingezet voor strafvervolging van Habré. „Het is tevens een erkenning voor België dat de moed had de zaak voor het Internationaal Gerechtshof te brengen. Het is een sterke boodschap aan de nieuwe leiders van Senegal dat zij snel moeten handelen om hun belofte waar te maken Habré te berechten.”

De regering van Senegal beloofde na de uitspraak eindelijk werk te maken van berechting. „Senegal neemt kennis van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en herbevestigt zijn stellige wil het proces tegen Hissène Habré in Dakar te organiseren”, aldus een in Dakar uitgegeven verklaring van de regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer