Economie

Overleg over maatregelen Kamp

DEN HAAG – De maatregelen die minister Kamp (Sociale Zaken) gaat nemen om het stelsel van sparen voor de oude dag te verbeteren, zullen voor veel van de ruim honderd pensioenfondsen die al gewaarschuwd hebben voor pijnlijke ingrepen, niet genoeg zijn om kortingen op pensioenen te voorkomen.

Redactie economie
20 July 2012 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 22:15
Kamp. Foto ANP
Kamp. Foto ANP

Over het pakket dat Kamp in september wil presenteren, wordt nog overlegd met de pensioensector, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en werkgevers- en werknemersorganisaties. Er wordt vooral aangedrongen op een andere rekenmethode van de rente, waarmee wordt beoordeeld in hoeverre vermogens van fondsen voldoende zijn om aan verplichtingen voor de korte en lange termijn te voldoen.

De angst bestaat dat fondsen zich onnodig arm rekenen door de lage rekenrente. Daarom wordt bijvoorbeeld bekeken of zij voor hun vermogen dezelfde rekenmethode mogen hanteren als verzekeraars. Deze zou meer rekening houden met ontwikkelingen op lange termijn. Bij fondsen met veel jonge deelnemers kan dit de dekkingsgraad tot wel 7 procentpunt verbeteren.

PVV-leider Wilders noemt het onbegrijpelijk dat het „kabinet miljarden geeft aan Zuid-Europese landen, maar onze eigen pensioenen worden gekort.” Hij vraagt Kamp om „eens daadkracht” te tonen en met maatregelen te komen; vooral omdat er al jaren wordt gesproken over het oplossen van problemen van pensioenfondsen met schokken op financiële markten, de dalende rekenrente, vergrijzing en toenemende levensverwachting.

Tweede Kamerlid Ulenbelt van de SP ageert al tijden tegen de rekenrente. Die dwingt volgens hem fondsen zich armer te rekenen dan ze zijn, terwijl hun vermogens door beleggingen vaak nog groeien en er in zijn ogen nog genoeg premie binnenkomt ten opzichte van wat wordt uitgekeerd.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie wijst erop dat de donderdag door een aantal grote fondsen aangekondigde maatregelen zowel de gepensioneerden als de werknemers treffen. Werkenden worden zelfs dubbel getroffen, vindt de RMU. De RMU houdt daarom vast aan 
2 procent loonsverhoging voor het cao-seizoen 2012-2013.

CNV-voorzitter Jaap Smit noemt de ingrepen van de pensioenfondsen kortetermijnoplossingen. „Op de lange termijn is een structurele oplossing, zoals die er lag in het pensioenakkoord dringend noodzakelijk, om de lasten tussen jong en oud eerlijk te verdelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer