Milosevic wil twee jaar ”pauze”
Slobodan Milosevic wil dat zijn proces „minimaal” twee jaar wordt onderbroken. Hij wil in die tijd worden vrijgelaten om zijn verdediging voor te bereiden.
Dit zei de ex-president van Joegoslavië dinsdag voor het Joegoslavië-tribunaal tijdens een hoorzitting over de presentatie van het bewijsmateriaal en de getuigen van de verdediging. Dat probleem komt aan de orde als de VN-aanklagers naar verwachting in december klaar zijn met het oproepen van hun getuigen.
Voorzittend rechter May maakte nog eens duidelijk dat over voorlopige vrijlating al een negatief besluit is genomen en dat het tribunaal daar niet op terugkomt. De duur van Milosevic’ voorbereidingstijd is nog in beraad.
Milosevic, die zichzelf verdedigt, wil twee jaar vrij rondlopen om „direct contact zonder toezicht met potentiële getuigen te kunnen hebben.” Ook wil hij in die tijd „vrij en zonder toezicht” kunnen zoeken naar documenten die zijn onschuld kunnen aantonen.
Met name de eis van twee jaar pauze schoot May in het verkeerde keelgat. Hij herinnerde eraan dat er in sommige landen helemaal geen pauze is tussen het onderdeel van de aanklagers en het onderdeel van de verdediging, en dat bij een tribunaal een maand onderbreking het gemiddelde is. Volgens de Brit is er „geen sprake van” dat de rechtszaak voor twee jaar wordt onderbroken.
Milosevic kreeg enige steun van ”amicus curiae” (vriend van het hof) Steven Kay, die door de rechters is ingehuurd om mede zorg te dragen voor een eerlijk proces. De Brit wees, evenals Milosevic, erop dat de Kosovo-aanklacht al in 1999 is uitgevaardigd en dat de VN-aanklagers sindsdien aan de voorbereiding van het proces konden werken. Voor de Bosnië- en de Kroatië-aanklacht, die weliswaar later zijn uitgevaardigd, kunnen de aanklagers terugvallen op eerdere tribunaalprocessen, terwijl Milosevic bij het begin moet beginnen.
Volgens Geoffrey Nice, die hoofdaanklaagster Carla Del Ponte in het Milosevic-proces vertegenwoordigt, gaat de vergelijking niet op. Milosevic kent de waarheid immers omdat hij er zelf bij was, terwijl de aanklagers de gang van de gebeurtenissen tijdens de Balkanoorlogen moeizaam moeten uitzoeken, aldus de Brit.
Het proces tegen Milosevic wegens genocide (volkenmoord), misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden begon in februari 2002. De aanklagers hebben sindsdien 230 getuigen opgeroepen en gaan naar verwachting bijna twee jaar doen over de presentatie van hun ”case”.