Maassluizers in de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog trok sporen in het leven van alle mensen. Maarten van Buuren, hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, traceert die sporen in de levens van zijn vroegere buurtgenoten in Maassluis.
Dirk Drupsteen werd na de oorlog opgesloten omdat hij NSB’er was, maar vrijgesproken op grond van de gunstige verklaringen van plaatsgenoten. Cobi de Koe had ook NSB-sympathieën. Ze wist haar romance met een Duitse U-bootofficier geheim te houden.
Melkboer Anton van Gent speelde een belangrijke rol tijdens de kerkelijke Vrijmaking van 1944. De breuk in de vrijgemaakte kerken, een kwarteeuw later, zette zijn huwelijk onder spanning.
Het boek vervolgt met de zusters Flach en hun textielzaak. Met Bert Hartog, die sportinstructeur wilde worden, maar door zijn vader naar de drogisterij werd gedreven. Met Henk Volker, schoenmaker en vooral ook zangkunstenaar. Het laatste hoofdstuk is opgedragen aan die andere Maarten uit Maassluis: ’t Hart.
Het boek is deel twee in Van Buurens trilogie ”Hoofd van mijn dromen”, over havenwijk ’t Hoofd. De auteur vertelt boeiend. Nadeel van die aanpak is dat vaak hinderlijk onduidelijk is wat nu werkelijk gebeurd is en wat erbij is bedacht.
Gelijktijdig verscheen een tweede druk van zijn vorige boek, ”De afrekening. Ontmaskering van het gewapend verzet”, dat hem op een storm van kritiek kwam te staan. Om die te pareren, heeft hij nieuwe onthullingen toegevoegd. Die nemen niet weg dat de auteur misstanden te veel generaliseert.
Boekgegevens
In de schaduw van de oorlog, Maarten van Buuren; uitg. Lemniscaat, Rotterdam, 2012; ISBN 978 90 4770 455 3; 304 blz.; € 19,50.