Economie

Graanprijs wereldwijd omhoog; vrees voor voedselcrisis

DEN HAAG – Onder druk van lagere oogstverwachtingen in de Verenigde Staten en Rusland zijn de prijzen van graan op de wereldmarkt in enkele weken fors gestegen. Daardoor zal de broodprijs zeker hoger worden, verwacht het Productschap Akkerbouw in Den Haag.

Redactie economie
18 July 2012 12:29Gewijzigd op 14 November 2020 22:13
Droogte in de Verenigde Staten. Foto EPA
Droogte in de Verenigde Staten. Foto EPA

Mais is op de wereldmarkt in korte tijd de helft duurder geworden, tarwe 30 procent en soja bijna 20 procent. Mais is zelfs duurder dan ooit, meldde de Volkskrant woensdagmorgen. In het midden van de Verenigde Staten, het grootste maïsteeltgebied ter wereld, is het extreem droog. Ook Oekraïne heeft last van droogte.

In Rusland zorgt juist hevige neerslag voor problemen. De infrastructuur in het land is beschadigd en daardoor loopt de uitvoer van graan vertraging op, meldt het Productschap Akkerbouw. De Russische tarweoogst pakt toch al lager uit door vorstschade in de afgelopen winter. Analisten verwachten dat het land dit jaar maximaal 46 miljoen ton oogst, tegen 57 miljoen ton vorig jaar.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw, USDA, heeft zijn raming van de wereldgraanoogst met 48 miljoen ton verlaagd. Daardoor dalen de wereldgraanvoorraden en stijgen de prijzen.

Toch is volgens een woordvoerder van het schap nog steeds een recordoogst mogelijk. „Maar de oogst moet elk jaar 40 miljoen ton extra opleveren om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat komt vooral doordat de vleesconsumptie in China en India sterk stijgt. Een kilo kip vergt 3 kilo graan, een kilo biefstuk zelfs 5 kilo.”

Ook de keuze van de Verenigde Staten om fors te investeren in bio-ethanol speelt volgens hem een rol. „Daar gaat nu een derde van de Amerikaanse maisoogst in zitten.”Brood zal zeker duurder worden, zegt de woordvoerder. Maar verder is het vooral een economisch verhaal. „Wereldwijd hebben 140 miljoen mensen nu al honger, dat zal alleen maar erger worden.”

In de Volkskrant voert Rabobankspecialist Vito Martiellie dezelfde oorzaken aan. Veertig jaar lang steeg de prijs van granen en soja nauwelijks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer